România, mult timp "vocea singulară a intereselor europene ale R.Moldova la Bruxelles" - ambasador

România a jucat multă vreme "rolul de voce singulară a intereselor europene ale Republicii Moldova la Bruxelles", deşi nu şi-a dorit niciodată să fie avocatul principal sau singurul său avocat, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, citat de Europa Liberă în pagina online.

Urmărește
5 afișări

Poziţia de "avocat al Republicii Moldova" este una "pe care noi nu ne-am dorit-o şi care ne-a fost incomodă multă vreme, fiindcă ne-a pus într-o situaţie de izolare în ansamblul statelor europene", a afirmat Lazurca, într-un interviu pentru postul de radio, publicat luni. "Aşadar, am salutat cu multă bucurie venirea la putere a unui Guvern reformist şi sincer pro-occidental, care a făcut sarcina noastră de suporter al destinului european al Republicii Moldova mult mai uşoară", a adăugat el.

"Ceea ce noi ne dorim este să fim parte a unei echipe de sprijin a Republicii Moldova, a unei echipe care să cuprindă toţi prietenii şi toţi partenerii Republicii Moldova. (...) Ceea ce noi am dorit de la bun început, şi am şi făcut, este să creăm un grup de prieteni ai Republicii Moldova, în care toţi care găsesc că este potrivit să sprijine Republica Moldova, să se poată manifesta. Aşadar, astăzi suntem în situaţia fericită de a fi unul dintre prietenii Republicii Moldova şi de a număra din fericire un număr important de asemenea prieteni ai Republicii Moldova", a subliniat ambasadorul.

Ambasadorul a recunoscut că există "multe explicaţii" pentru faptul că apropierea între Chişinău şi Bucureşti s-a legat, în ultimii 20 de ani de la căderea comunismului, de răcirea relaţiilor între Chişinău şi Moscova, fără a preciza care sunt aceste explicaţii. El a afirmat că este mai important faptul că "Republica Moldova are cu adevărat vocaţia de a fi o ţară a echilibrului între lumea occidentală, căreia îi aparţine, şi lumea răsăriteană, de care o leagă raporturi istorice şi culturale foarte solide şi care merită păstrate". "Astăzi Republica Moldova poate avea în egală măsură raporturi bune cu România şi cu Federaţia Rusă şi nu e nevoie de răcirea raporturilor cu una dintre aceste două ţări, pentru încălzirea relaţiilor cu cealaltă ţară", a apreciat Lazurca.

În privinţa tratatului politic de bază moldo-român, Lazurca a apreciat că el nu mai este o prioritate, din punctul de vedere al României. "Toate documentele, pe care anumite state, că ele se numesc România sau Republica Moldova, sau au alt nume, reflectă maturitatea raporturilor dintre ele şi obiectivele pe care şi le propun în comun să le atingă. (...) Trebuie să ne focalizăm asupra a ceea ce este în interesul comun să facem, nu ceea ce-şi doreşte eventual unul dintre parteneri să impună celuilalt, în completul dezinteres al acestui celălalt partener", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici