România nu a informat CE în legătură cu aplicarea noilor reguli privind participarea la euroalegeri

România şi alte 13 state membre nu au notificat CE că ar fi implementat noile reguli UE privind participarea la alegerile europene din mai 2014, care simplifică procedurile necesare cetăţenilor care candidează într-o altă ţară, termenul de implementare fiind 28 ianuarie, informează CE.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului România nu a informat CE în legătură cu aplicarea noilor reguli privind participarea la euroalegeri

România nu a informat CE în legătură cu aplicarea noilor reguli privind participarea la euroalegeri (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Potrivit regulilor UE care ar trebui să intre în vigoare în toate statele membre începând de astăzi (miercuri - n.r.), va fi mai uşor pentru cetăţenii europeni care trăiesc în alte ţări membre să candideze la alegerile din 2014 pentru Parlamentul European", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care precizează că noua lege, asupra căreia s-a ajuns la un acord la sfârşitul lui 2012, este "o updatare a precedentelor reguli".

Este vorba despre Directiva 2013/1/UE din 20 decembrie 2012 de modificare a Directivei 93/109/CE în ceea ce priveşte anumite norme de exercitare a dreptului de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetăţenii Uniunii care au reşedinţa într-un stat membru în care nu sunt resortisanţi.

Statele membre au avut ca termen-limită 28 ianuarie pentru implementarea noilor reguli. Potrivit ultimelor informaţii primite de CE, doar jumătate au respectat termenul, România neaflându-se printre ele.

Termenul de 28 ianuarie este prevăzut în Directiva 2013/1/UE. "Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 28 ianuarie 2014. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta", se arată în document.

Conform noilor reguli, candidaţii la europarlamentare nu vor mai fi obligaţi să se întoarcă în ţările lor de origine pentru a obţine un certificat care să ateste că nu au decăzut din dreptul de a fi ales. Ei vor completa în statul de reşedinţă o simplă declaraţie în care declară pe propria răspundere că pot candida. Potrivit Directivei 2013/1/UE, statul membru de reşedinţă ar trebui să aibă obligaţia de a notifica statul membru de origine cu privire la astfel de declaraţii, pentru a verifica dacă cetăţeanul Uniunii a fost decăzut din dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul European în statul membru de origine. La primirea acestei notificări, statul membru de origine ar trebui să furnizeze statului membru de reşedinţă informaţiile relevante într-un termen care să permită evaluarea eficientă a admisibilităţii candidaturii.

Nefurnizarea la timp a acestor informaţii de către statul membru de origine nu ar trebui să aibă drept rezultat decăderea din dreptul de a fi ales în statul membru de reşedinţă.

Comisia a luat măsuri astfel încât cetăţenii UE rezidenţi în altă ţară să poate participa la europarlamentare în aceleaşi condiţii ca cetăţenii statului respectiv.

Totodată, CE a impus noi reguli pentru a evita dubla candidatură.

Astfel, pentru a asigura o identificare mai eficientă a candidaţilor înregistraţi atât pe listele statului membru de origine, cât şi pe listele statului membru de reşedinţă, lista cu datele pe care trebuie să le furnizeze cetăţenii Uniunii atunci când îşi depun candidatura în statul membru de reşedinţă ar trebui să includă data şi locul naşterii acestora şi ultima adresă în statul lor membru de origine.

Dreptul de a vota şi de a fi ales în ţara de reşedinţă la alegerile europarlamentare derivă din cetăţenia europeană, care o completează pe cea naţională.

În prezent, peste 14 milioane de cetăţeni comunitari locuiesc în altă ţară UE, peste 8 milioane având drept de vot.

Aceste reguli fac parte dintr-o serie de măsuri ale CE în vederea promovării participării la europarlamentarele care vor avea loc între 22 şi 25 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici