România nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina

România nu are pretenţii teritoriale de niciun fel faţă de Ucraina, susţin autorităţile de la Bucureşti, reamintind că procesul care se desfăşoară în faţa CIJ a avut loc în baza Acordului conex la Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina din 1997.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului România nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina

România nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina (Imagine: Gândul)

Reacţia vine la câteva zile după ce ministrul ucrainean al Apărării, Iuri Ehanurov, a afirmat într-un interviu televizat că inamicii potenţiali ai Kievului sunt statele care au pretenţii teritoriale la adresa Ucrainei, respectiv Rusia şi România, potrivit Novâi Reghion şi Lenta.ru.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a apreciat că declaraţiile omologului său de la Kiev "dovedesc o necunoaştere a situaţiei".

"România nu are pretenţii teritoriale de niciun fel faţă de Ucraina. Delimitarea platoului continental este o problemă care se rezolvă la CIJ în virtutea Acordului conex la Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina din 1997, pe care ambele părţi l-am încheiat şi după ce rundele de negocieri nu au ajuns la un rezultat", a spus ministrul.

El a subliniat, însă, "că nu este vorba de niciun fel de pretenţii teritoriale".

Pe de altă parte, MAE a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, că "afirmaţia privind existenţa unui litigiu având ca obiect Insula Şerpilor nu corespunde realităţii".

"Conform Acordului conex la Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina din 1997, procesul României cu Ucraina din faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) are ca obiect delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră", conchide MAE, fără a preciza dacă va lua măsuri după declaraţiile ministrului de la Kiev.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici