Prima pagină » Politic » România primeşte acord să măsoare adâncimea canalului Bâstroe din partea Ucrainei

România primeşte acord să măsoare adâncimea canalului Bâstroe din partea Ucrainei

Ucraina şi-a dat acordul ca România să măsoare adâncimea canalului Bâstroe, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioşteanu. El precizează că, pe viitor, vor fi folosite navele şi echipamentele ucrainene.
România primeşte acord să măsoare adâncimea canalului Bâstroe din partea Ucrainei
Gabriel Pecheanu
21 mart. 2023, 12:44, Politic

”Vom începe măsurătorile pe zona dintre kilometrii 11 şi 22 plus alte zone, gen Solomonov, un fel de alternativă la Chilia, dar şi în alte zone. În total, vorbim de aproximativ încă 65 de kilometri, inclusiv Bâstroe”, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioşteanu.

El afirmă că vor fi modificări faţă de precedentele măsurători.

„Pe viitor vom folosi navele şi echipamentele ucrainene, după o discuţie cu Apărarea”, încheie Scrioşteanu.

Partea ucrainenă a dat săptămâna trrecută un acord parţial pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia – partea ucraineană, anunţa Sorin Grindeanu: „este în interesul ambelor ţări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braţ Chilia şi pe canalul Bâstroe”.

„Partea ucrainenă a dat un acord parţial pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord priveşte sectorul cuprins între km 22 şi km 116 pe acest braţ al Dunării, iar măsurătorile se vor desfăşura doar pe timpul zilei. În discuţiile anterioare cu oficialităţile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe braţul Chilia să înceapă de la km 11”, transmitea Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor insista, însă, ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22, dar şi pe canalul Bâstroe.

Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la canalul Bâstroe, iar din primele măsuri reiese că debitul Dunării nu s-a modificat faţă de debitele statistice din ultimii ani în acea zonă, spunea pe 9 martie ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Lucrările operaţionale de dragare pe şenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulţi ani, a transmis pe 18 februarie Ambasada Ucrainei la Bucureşti, cu referire la lucrările de pe canalul Bâstroe.