România, primul partener economic al Turciei în Balcani. Ambele ţări vor avea scut antirachetă

România este primul partener economic al Turciei în Balcani şi al doilea în regiunea Marii Negre, respectiv a 11-a piaţă de export şi 12-a piaţă pentru import, cele două ţări colaborează la realizarea unor proiecte strategice în domeniul energetic şi sunt viitoare locaţii ale scutului antirachetă.

Urmărește
1925 afișări
Imaginea articolului România, primul partener economic al Turciei în Balcani. Ambele ţări vor avea scut antirachetă

România, primul partener economic al Turciei în Balcani. Ambele ţări vor avea scut antirachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi, istoric, primele contacte româno-turce datează din secolul al XIV-lea, când domnitorii Ţărilor Române au început să trimită solii la Înalta Poartă, relaţii diplomatice la nivel de legaţie au fost stabilite, între cele două ţări, abia în noiembrie 1878. În anul 1938, relaţiile dintre cele două state au fost ridicate la nivel de ambasadă.

Din punct de vedere economic şi comercial, după 1989, raporturile dintre România şi Turcia s-au dezvoltat susţinut.

După un nivel record al schimburilor, care a atins 5 miliarde de euro în 2008, în anul 2009 schimburile au scăzut aproape la jumătate - 2,9 miliarde de euro în 2009, crescând în 2010 cu 47,2%, la 4,3 miliarde de euro. Astfel, Turcia este primul partener al României în cadrul schimburilor comerciale extracomunitare şi, începând cu anul 2008, este al treilea partener la export.

Turcia ocupă de asemenea locul al 14-lea în topul investitorilor străini în România. Astfel, la 31 decembrie 2010, erau înregistrate în România 12.036 de societăţi cu capital turcesc, cu un capital total investit (investiţii directe) de 433,1 milioane euro (531,3 milioane USD).

Potrivit datelor MAE, România este primul partener economic al Turciei în Balcani şi al doilea în regiunea Marii Negre, respectiv a 11-a piaţă de export ( cu 2,28% din totalul exportului turc) şi 12-a piaţă pentru import a acestei ţări (cu 1,86% din totalul importurilor turceşti).

România şi Turcia colaborează de asemenea la realizarea unor proiecte strategice în domeniul energetic, cum sunt: construcţia gazoductului Nabucco pentru aprovizionarea cu gaze din regiunea Mării Caspice, cablul electric submarin dintre Constanţa şi Istanbul, exploatarea resurselor de gaze din zona economică turcă a Marii Negre, Akcakoca şi la construirea de hidrocentrale în Turcia.

România şi Turcia cooperează însă în multe alte domenii, în afara celor economice. Astfel, din punct de vedere militar, atât România cât şi Turcia sunt ţări membre NATO care, în această calitate, şi-au asumat în ultimii ani participarea la misiuni importante. Pe de altă parte, atât România cât şi Turcia sunt viitoare locaţii ale scutului antirachetă care va fi instalat de Statele Unite în această zonă.

Astfel, la 16 septembrie, Statele Unite au salutat semnarea acordului cu Turcia pentru instalarea unui radar antirachetă pe teritoriul turc, la câteva zile după ce România semnase acordul în vederea instalării a 24 de interceptoare antirachetă.

Partea americană a catalogat acordul cu Ankara ca fiind cel mai important aspect al cooperării militare bilaterale din ultimii opt ani, după ce, în 2003, Turcia a refuzat să permită trupelor americane să tranziteze teritoriul turc pentru a pătrunde în Irak.

Pe de altă parte, tot în domeniul militar, în primăvara acestui an, oficiali bulgari anunţau varianta unei negocieri între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia pentru un program comun de achiziţie de avioane F16. Informaţia nu a fost confirmată la Bucureşti, dar nici dezminţită. Câteva luni mai târziu, însă, ambasadorul Mark Gitenstein spunea că printre subiectele discutate de preşedintele Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F16, existând un plan care prevede o înţelegere regională. "Este un plan care include şi Croaţia şi Bulgaria ", a spus Gitenstein, care menţiona Turcia ca potenţial loc pentru antrenarea piloţilor.

Totodată, România şi Turcia cooperează în domeniul afacerilor europene, Bucureştiul pronunţându-se în mod constant în favoarea aderării Turciei la Uniunea Europeană. De asemenea, cele două ţări participă la mai multe programe de cooperare transfrontalieră din fonduri europene: ENPI-CBC Marea Neagră şi Programul de cooperare transnaţională în Sud-Estul Europei, Programul Operaţional Comun "Marea Neagră 2007-2013" .

În ceea ce priveşte domeniul afacerilor sociale, România şi Republica Turcia au încheiat un acord în domeniul securităţii sociale la Ankara, la 6 iulie 1999.

În Turcia există două lectorate de limba română, la Universitatea Ankara şi Universitatea Edebyat din Istanbul. Activitatea ambelor lectorate este suspendată temporar.

În România există lectorate de limbă turcă la Universitatea Bucureşti - Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Catedra de Limbi orientale. În România, în condiţiile existenţei unei comunităti semnificative, mai ales în zona Dobrogei, funcţionează Colegiul Pedagogic de institutori "Kemal Ataturk", în cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa, dar şi Colegiul Naţional Teologic Musulman şi Pedagogic "Kemal Ataturk" din Medgidia (clasele I-XII cu profil teologic şi pedagogic).

De asemenea, în mai multe localităţi din România se predă, ca limbă maternă, limba turcă, printre acestea numărându-se oraşele Constanţa, Medgidia, Mangalia, Valu lui Traian, Tuzla, Basarabi, Tulcea, Eforie Sud şi Bucureşti.

Comunitatea românească din Turcia este formată din cetăţeni români de etnie turcă şi tătară stabiliţi în Turcia înainte de 1989, precum şi din cetăţeni români, în special femei căsătorite cu cetăţeni turci, cetăţeni români angajaţi pe bază de contract cu durată determinată de companii turceşti şi studenţi.

Numărul cetăţenilor români care au dreptul de rezidenţă în Turcia în baza unui permis de muncă sau în calitate de studenţi este redus. Conform estimărilor, comunitatea românească din Istanbul ar fi formată din aproximativ 5.000 cetăţeni români, din care circa 2.000 turci şi tătari originari din România, la Ankara şi Izmir aflându-se aproximativ 600 de persoane, iar in Antalya circa 150 de persoane înregistrate oficial.

Persoanele juridice care intenţionează să angajeze personal român trebuie să obţină aprobare de la Ministerul Muncii şi Securităţii Sociale.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, înaintea plecării în vizita de stat în Turcia, că el şi omologul său turc, Abdullah Gul, vor semna o Declaraţie de parteneriat strategic, care vizează cooperarea economică, militară, în energie, lupta antiteroristă.

Şeful statului a declarat, la Aeroportul "Henri Coandă", înaintea plecării spre Ankara, că vizita de stat pe care o va face luni şi marţi în Turcia vizează consolidarea relaţiei bilaterale.

(Material realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici