"Tragem un semnal de alarmă asupra situaţiei din agricultura românească. România este în pericolul apariţiei unei crize a alimentelor, a unei crize a produselor agricole. La ora actuală, suprafaţa însămânţată reprezintă maximum 30 la sutã din suprafaţa agricolă a ţării. Cel mai probabil, moţiunea pe agricultură va fi înaintată fie săptămâna viitoare, fie, dacă nu, după Paşti", a declarat Orban.
El spune că Ministerul Agriculturii, "din lipsă de bani", nu a efectuat plăţi decât la "cinci la sută" din fermierii pentru care sunt pregătite dosarele şi care au dreptul legal să beneficieze de plăţile la hectar de la Uniunea Europeană şi de plăţile complementare oferite de la bugetul de stat.
"Suma alocată e de 107 euro pe hectar. Aceşti bani nu au venit până astăzi şi, dacă nu vor veni în cât mai scurt timp, vin degeaba. Dacă nu vin când sunt necesari pentru efectuarea lucrărilor, banii o să vină către fermieri ca să-i cheltuiască în alte scopuri, nu pentru a-şi lucra pământul”", a spus Orban.
Potrivit sursei citate, este "grav" că s-a promis fermierilor că se vor subvenţiona îngrăşămintele fără a se ţine de cuvânt.
"Deşi s-a promis lucrul acesta, într-o declaraţie publică făcută de ministrul agriculturii, ulterior Guvernul a luat decizia de a nu subvenţiona lucrările de fertilizare. Efectul a fost că mai mult de jumătate din suprafeţele lucrate nu au fost fertilizate, lucru care va compromite recolta, o va reduce", a precizat Orban.
Ludovic Orban consideră că prin neacordarea subvenţiilor pentru ca fermierii să-şi cumpere îngrăşemintele pentru culturi producătorii intră în faliment.
"Nu poţi să nu constaţi că firmele de îngrăşăminte intră în faliment şi trebuie să-şi închidă porţile, în timp ce fermierii nu pot să-şi fertilizeze lucrările, astfel încât să poată asigura recolte normale şi fireşti, comparabile cu cele produse de fermierii din UE", a mai spus Orban.
Prim-vicepreşedintele PNL susţine că este posibil ca cererea internă de produse să nu fie satisfăcută de producţie, riscând ca România să devină "dependentă" de importuri, "mult mai scumpe şi care, evident, vor avea şi efectul dezechilibrării balanţei de plăţi externe".