„Indifererent de ce şiretlic veţi încerca, nu vă va folosi, pentru că imediat după ce, probabil, prin acest vot, care nu are niciun fel de temei procedural, a fost traversată cu forţa prin Parlament, vă anunţ că în termenul legal voi contesta această lege” la Curtea Constituţională, a spus el, în plenul Parlamentului.
Geoană a amintit că CC s-a mai pronunţat asupra angajării răspunderii asupra Legii educaţiei şi a opinat că „procedeul samavolnic” ce se încearcă nu va cântări nimic în faţa Curţii şi că aceasta va constata neconstituţionalitatea angajării răspunderii.
Potrivit lui Geoană, s-a ajuns la „batjocorirea” unor reguli elementere, el menţionând că iniţiatorii moţiunii de cenzură depusă după asumarea răspunderii la Legea educaţiei şi-au retras semnăturile, prin urmare aceasta nu mai există.
„Această forţare nu va conduce la nimic”, a mai spus el.
Geoană a invocat în intervenţia sa şi faptul că urmează dezbaterera legii bugetului, pentru care este nevoie de voturile UDMR.
„E păcat că din diperare politică bruscaţi sistemul nostru constituţional”, a mai spus el.
Continuarea procedurii asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei a fost introdusă pe ordinea de zi de marţi a plenului Parlamentului, în timpul votului parlamentarii opoziţiei vociferând în sală.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a supus la vot propunerea avansată de liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, privind completarea ordinii de zi şi introducerea pe aceasta a continuării angajării răspunderii pe Legea educaţiei.