România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A fost convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă

Potrivit prognozelor, România urmează să se confrunte cu ploi abundente şi instabilitate atmosferică în următoarele zile. Mai multe zone din ţară se află sub avertizare de cod galben şi portocaliu. Mircea Fechet, ministrul mediului, a convocat vineri Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă.

Urmărește
2154 afișări
Imaginea articolului România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A fost convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă

România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A fost convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă

Convocarea vine ca răspuns la avertizările meteo şi hidrologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Autorităţile au suplimentat deja echipamentele şi materialele de intervenţie în regiunile cele mai expuse riscului, cum ar fi zona Galaţi, recent afectată de inundaţii, unde cursurile de apă sunt colmatate. În plus, buldozere şi excavatoare au fost trimise pentru a preveni problemele cauzate de blocajele din albiile râurilor.

ANAR (Administraţia Naţională "Apele Române") a finalizat de asemenea o linie provizorie de apărare în zona localităţii Islaz, la confluenţa Oltului cu Dunărea, şi continuă lucrările de consolidare pe sectoarele de dig din Stelnica-Borduşani, Ciocăneşti şi Borcea.

Specialistii estimează că, pe Dunăre, debitul maxim aşteptat pe 1 octombrie va fi de 7600 mc/s, cu posibilitatea unor creşteri până la 8000 mc/s, în funcţie de precipitaţiile din Serbia.

Ministrul Fechet a subliniat importanţa monitorizării atente a debitelor şi a prevenirii întârzierilor în comunicarea informaţiilor către autorităţile locale. În acelaşi timp, toate acumulările gestionate de Hidroelectrica sunt pregătite pentru a face faţă eventualelor creşteri de debit sau viituri, iar rezervele sunt pregătite pentru a prelua debitele suplimentare.

ANM a emis deja două avertizări de cod galben, valabile între 28 şi 30 septembrie, care acoperă cea mai mare parte a ţării, cu rafale de vânt ce pot atinge până la 70 km/h în anumite zone şi cu riscuri de grindină, vijelii şi cantităţi mari de apă ce pot ajunge izolat la peste 100 l/mp.

Pe lângă avertizările meteorologice, INHGA a emis şi un cod galben şi portocaliu de inundaţii, în vigoare până pe 30 septembrie, care vizează mai multe râuri din ţară, inclusiv Vişeu, Iza, Olt, Prut şi Siret.

Autorităţile avertizează populaţia din zonele afectate să ia măsuri de precauţie, iar turiştii sunt sfătuiţi să evite călătoriile în regiunile aflate sub cod portocaliu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici