România şi Bulgaria pregătesc o şedinţă comună de guvern

Premierul Emil Boc şi omologul său bulgar, Boiko Borisov, au discutat, luni, despre organizarea unei şedinţe comune de guvern româno-bulgare până în luna martie 2011, considerând că astfel va fi transmis partenerilor europeni un mesaj puternic de solidaritate şi cooperare pentru aderarea la Schengen.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului România şi Bulgaria pregătesc o şedinţă comună de guvern

România şi Bulgaria pregătesc o şedinţă comună de guvern (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Discuţia dintre cei doi premieri a avut loc cu ocazia Summit-ului Dunării, organizat la Bucureşti.

"Considerăm ideea unei şedinţe comune a Guvernelor român şi bulgar ca fiind deosebit de utilă, atât datorită faptului că, în plan bilateral, relaţiile dintre cele două ţări au substanţa necesară organizării unui astfel de format, cât şi prin prisma interesului comun al României şi Bulgariei de a adera la Spaţiul Schengen în luna martie 2011", a spus Boc.

El a discutat cu omologul său bulgar despre coordonarea eforturilor celor două ţări, pentru a sprijini împreună, atât la nivelul unor demersuri comune, cât şi la nivel declarativ, aderarea la Schengen la termenul pe care ambele ţări şi l-au propus, cu evitarea oricărei condiţionări care nu are legătură cu criteriile tehnice specifice, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Cei doi premieri au discutat şi despre proiecte comune de colaborare, premierul bulgar apreciind că Summit-ul Dunării oferă prilejul conturării direcţiilor prioritare de cooperare pentru ţările din bazinul dunărean, un exemplu în acest sens fiind interesul exprimat atât de România, cât şi de Bulgaria pentru includerea turismului printre domeniile prioritare ale viitoarei Strategii UE pentru Regiunea Dunării.

România este cu atât mai interesată să coopereze cu Bulgaria în acest domeniu, cu cât are de oferit o resursă pe care nicio altă ţară dunăreană nu o are la dispoziţie, şi anume Delta, se arată în comunicat.

Alte subiecte importante discutate de cei doi premieri au fost interconectarea sistemelor naţionale de transport al gazelor naturale, podul peste Dunăre Calafat-Vidin aflat în construcţie, asigurarea mai multor puncte de trecere între cele două ţări. În acest sens, cele două ţări urmează să analizeze posibilităţile de finanţare a lucrărilor, fiind avute în vedere inclusiv perspectivele oferite de Strategia UE pentru Regiunea Dunării, posibilitatea dezvoltării unor parteneriate public-private sau finanţări europene.

Boc şi Borisov, au discutat, de asemenea, despre stadiul lucrărilor la podul peste Dunăre între Calafat şi Vidin, şeful Guvernului de la Bucureşti dând asigurări că partea română a luat toate măsurile pentru ca lucrarea de pe malul românesc să fie finalizată la timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici