România şi SUA îşi împart costurile pentru baza de la Deveselu

România şi SUA îşi vor împărţi costurile pentru baza de la Deveselu, conform prevederilor din acordul încheiat de cele două părţi pentru amplasarea elementelor scutului antirachetă.

Urmărește
620 afișări
Imaginea articolului România şi SUA îşi împart costurile pentru baza de la Deveselu

România şi SUA îşi împart costurile pentru baza de la Deveselu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentului, obligaţiile financiare ale părţilor vor fi îndeplinite sub rezerva disponibilităţii fondurilor în acest scop, iar fiecare parte va fi responsabilă pentru costurile îndeplinirii obligaţiilor sale

Astfel, Statele Unite vor fi responsabile pentru costul: transportării, construirii, întreţinerii, susţinerii şi operării interceptorilor pentru apărarea împotriva rachetelor balistice şi ale facilităţilor conexe din cadrul Facilităţii; serviciilor solicitate, primite şi furnizate şi al taxelor de procesare în legătură directă cu astfel de interceptori şi facilităţi, cum ar fi utilităţi şi linii de telecomunicaţii care vor fi plătite la o rată nu mai puţin favorabilă decât cea acordată forţelor armate române situate în cadrul Bazei, cu excepţia cazului în care se convine altfel.

România va fi responsabilă pentru costul: construirii, întreţinerii, susţinerii şi operării facilităţilor aflate sub comandă românească sau folosite în mod exclusiv sau principal de către autorităţile române în cadrul Bazei; taxelor locale în legătură cu Baza în ceea ce priveşte proprietatea asupra terenului sau altei proprietăţi imobiliare.

"Dacă, în legătură cu construirea şi funcţionarea Bazei, Părţile convin că este necesară construirea sau modificarea clădirilor, facilităţilor, drumurilor, utilităţilor, comunicaţiilor sau oricărui alt element de infrastructură, referitoare la, dar situate în afara Facilităţii, inclusiv în afara Bazei, pentru folosirea comună de către România şi Statele Unite, o astfel de construcţie sau dezvoltare, precum şi costurile de funcţionare şi întreţinere aferente vor fi împărţite între Părţi proporţional cu folosirea acestora, (...), cu excepţia cazului în care se convine altfel. Statele Unite vor rambursa României costurile stabilite de comun acord ale serviciilor specifice convenite, furnizate de România pentru sprijinirea Statelor Unite", se mai arată în document.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a prezentat, vineri, la MAE principalele dispoziţii ale Acordului. Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă. Discuţiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi şi Hillary Clinton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici