- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România susţine reglementarea conflictului transnistrean în format "5+2"
MAE a reiterat, la solicitarea MEDIAFAX, că România susţine necesitatea reglementării diferendului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi în cadrul formatului de negocieri "5+2".
România susţine reglementarea conflictului transnistrean în format "5+2"
"România a susţinut constant şi susţine, în continuare, necesitatea soluţionării politice, juste şi durabile, a diferendului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a precizat, joi, Ministerul de Externe, la solicitarea MEDIAFAX.
Potrivit MAE, "comunitatea internaţională a exprimat, de la bun început, rezerve serioase faţă de Planul Kozak, care nu răspunde acestor principii", România pronunţându-se în continuare pentru "necesitatea reglementării conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri 5+2" (OSCE, Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi în calitate de observatori UE şi SUA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Ministerul de Externe consideră "deosebit de important" ca UE să joace un rol cât mai puternic în eforturile de soluţionare a acestui conflict şi, în general, în rezolvarea conflictelor îngheţate din arealul Mării Negre.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marţi, potrivit paginii electronice a agenţiei ITAR-Tass, că părţile implicate în conflictul transnistrean sunt dispuse să revină la Memorandul Kozak din 2003 şi să îşi rezolve diferendele.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat, luni, în cursul unei întâlniri cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, că există "şanse" reale pentru reglementarea conflictului din Transnistria.
În noiembrie 2003, Dmitri Kozak, adjunct al şefului Administraţiei prezidenţiale ruse, a prezentat Republicii Moldova şi Transnistriei un plan de federalizare a Republicii Moldova, respins însă, în noiembrie 2003, de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.
Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, şi cel britanic, David Miliband, şi-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea pregăti scenarii similare celui aplicat în Georgia şi pentru Ucraina şi Republica Moldova.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO