România, ţară guvernată de 95.000 de acte normative. Cum scăpăm de „nebunia“ legislativă?

Frenezia modificărilor legislative din România care exasperează, deopotrivă, cetăţenii şi mediul de afaceri îşi are originea nu doar în nevoia modificărilor legislative de după revoluţie, ci şi în lejeritatea cu care guvernele care s-au perindat în 20 de ani au adoptat ordonanţe de urgenţă.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului România, ţară guvernată de 95.000 de acte normative. Cum scăpăm de „nebunia“ legislativă?

România, ţară guvernată de 95.000 de acte normative. Cum scăpăm de „nebunia“ legislativă? (Imagine: Cristi Movila/Arhiva Mediafax Foto)

Campion la ordonanţe de urgenţă este Cabinetul fostului premier Mugur Isărescu care, într-un singur an (2000), a emis 297 de ordonanţe de urgenţă, în vreme ce, în acelaşi an, Parlamentul a adoptat 683 de legi - 980 de acte normative, în total. Baza de date a Consiliului Legislativ oferă o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat vreme de 20 de ani în domeniul legiferării. În România sunt acum în vigoare un număr imens de acte normative, individuale şi internaţionale - 95.618 la 28 ianuarie 2010, între care doar 1.958 emise înainte de 1989. Fiecare lege, pe domeniul ei, trebuie respectată pentru că nu există în practica judiciară scuză că nu ai respectat un act normativ pentru că nu îl cunoşti.

Cadenţa modificărilor legislative explică uluiala cu care oamenii de rând, dar mai ales firmele şi compartimentele financiare primesc fiecare modificare a legilor şi de ce avocaţii şi consultanţii juridici au atâta succes.

"Noi nu ar trebui să ne plângem neapărat pentru că noi dăm consultanţă în materie, dar când se depăşeşte o limită trebuie să o spunem.

Citeşte mai multe despre actele normative din România pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici