România trimite 120 de militari la Grupul de luptă NATO din Polonia/ Planul de înzestrare a armatei şi obiectivele pentru Summitul NATO, aprobate de CSAT

Înzestrarea armatei române în contextul alocării a doi la sută din PIB a reprezentat subiectul principal pe ordinea de zi a şedinţei CSAT de marţi, Consiliul stabilind şi obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles.

Urmărește
895 afișări
Imaginea articolului România trimite 120 de militari la Grupul de luptă NATO din Polonia/ Planul de înzestrare a armatei şi obiectivele pentru Summitul NATO, aprobate de CSAT

Planul de înzestrare a armatei şi obiectivele României la Summitul NATO, aprobate de CSAT

România trimite 120 de militari la Grupul de luptă NATO din Polonia

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a aprobat participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia, cu o subunitate formată din 120 de militari.

"Vineri am aprobat, după consultarea membrilor CSAT, participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia. Astfel, începând cu anul 2017, ţara noastră va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilităţile aferente, aşa cum, de altfel, ne-am angajat la Summitul NATO de la Varşovia din 2016. Acest grup de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict. Am informat Parlamentul României în această chestiune", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.

"Alocarea a 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionaleare un impact dublu asupra securităţii naţionale. Pe de-o parte, impune actualizarea şi corelarea măsurilor privind modernizarea şi înzestrarea Armatei României, iar, pe de altă parte, va contribui la revitalizarea industriei naţionale de apărare, cu efecte benefice asupra capacităţii de luptă a armatei şi efecte benefice în crearea de locuri de muncă. (...) Se vor iniţia programele naţionale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară şi aş exemplifica aici transportoarele blindate 8x8 şi 4x4, autoturisme de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control, corvete", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.

În cadrul şedinţei, au fost adoptate şi obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles.

"Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea Summitului din 2018. Aşteptările României sunt, în principal, legate de reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei trans-atlantice, o relaţie bazată pe unitatea şi solidaritatea între aliaţi. Totodată, ne aşteptăm ca, în cadrul Summitului, să fie evidenţiate şi promovate contribuţiile României la NATO, precum şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre", a spus preşedintele Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici