"Eu nu văd criza dintre Italia şi România… văd nevoia de o mai bună cooperare între autorităţile italiene şi cele române", a declarat, marţi, comisarul european, preluat de RFI Romania.
Frattini menţionează că decretul italian este, de fapt, prima punere în practică a unei directive europene şi prevede expulzarea persoanelor care comit crime şi care sunt periculoase pentru siguranţa publică.
El este de părere că situaţia actuală referitoare la tensiunile din Italia legate de cetăţenii români sunt "consecinţa unei toleranţe din trecut privind oamenii care comiteau infracţiuni".
"Probabil că această situaţie este consecinţa unei toleranţe din trecut privind oamenii care comiteau infracţiuni. A venit acum momentul să nu îi mai tolerăm pe aceşti oameni, şi, de aceea, o strânsă cooperare între Italia şi România este necesară. Ne îndoim că până acum a existat o astfel de cooperare. Autorităţile române ştiu foarte bine cine sunt cetăţenii mai periculoşi, cine a fost condamnat aici. Iar noi, în Italia, nu ştim. Fără o cooperare deplină, mă îndoiesc că vom putea reuşi", menţionează Frattini.
El subliniază că a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai aderării României. "Motivul pentru care opinia publică din Italia s-a inflamat e legat de faptul că noi nu putem accepta oameni care comit infracţiuni pe străzile noastre", a declarat oficialul UE.