În opinia lui Lăzăroiu, proiectul de revizuire a Constituţiei nu este foarte spectaculos, deoarece sunt elementele care decurg din referendumul din 2009 şi chestiuni care vin din experienţa din ultimii cinci-şase ani, în care instituţiile au funcţionat de multe ori cu sincope, din cauza unor prevederi ambigue din Constituţie şi care acum sunt practic clarificate.
„Opoziţia a reacţionat orbeşte, cum face de multe ori, având în minte că noua Constituţie i s-ar aplica şi preşedintelui în funcţie, ceea ce nu-i adevărat. Opoziţia, dacă s-ar gândi mai bine ar putea să dea următorul preşedinte, ar fi în interesul ei să-i asigure imunitatea persoanei respective, indiferent cine va fi ea. Imunitatea nu e doar o chestiune legată de interes personal, de interes legat de persoana care va ocupa funcţia, ci şi o chestiune de stabilitate a statului. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă toţi cetăţenii ar face plângeri penale, pe motive închipuite preşedintelui României, cel care va fi, şi el va sta doar prin procese, apărându-se de acuzaţiile care i se aduc. E un mod de a atrage instituţia preşedintelui în noroi şi în derizoriu, până la urmă”, a mai declarat Sebastian Lăzăroiu.
Întrebat dacă poate fi introdus Parlamentul unicameral, ţinând cont că nici partenerii de coaliţie ai PDL nu acceptă aşa ceva, Lăzăroiu a răspuns: „Nici în PDL nu sunt toţi fericiţi cu prevederile astea”.
Fostul consilier prezidenţial a amintit că Traian Băsescu „a introdus şi elemente de negociere (cu opoziţia – n.r.), inclusiv scurtarea propriului mandat”.
„Până la urmă se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptaţi ce a vrut poporul la referendum şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecare zi şi renunţ la doi ani de mandat. A sugerat asta preşedintele, că durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din opoziţie. Aş vedea posibil ca preşedintele să ajungă la o astfel de negociere”, a adăugat Lăzăroiu.
În opinia sa, modificarea Constituţiei nu este posibilă în acest an şi nici anul viitor, decât dacă intervin „elemente spectaculoase de negociere între putere şi opoziţie”.