„(În BPC – n.r.) am reiterat opţiunea PNL de a participa la o sesiune extraordinară. Obiecţia noastră este legată de faptul că nu dorim să mergem la exerciţii impuse, agenda noastră nu seamănă cu agenda propusă de preşedinte pentru chestiuni urgente care necesită o sesiune extraordinară„, a declarat Varujan Vosganian.
Liderul PNL a subliniat că, împreună cu propunerea privind legislaţia de funcţionare a ANI, liberalii socotesc că sunt necesare „trei noi subiecte de discuţie: iniţiativele legislative ale parlamentarilor PNL depuse în Parlament în diverse stadii procedurale şi care privesc măsuri de relansare economică şi ieşire din criză, ordonanţele de urgenţă date în ultimele zile ale sesiunii ce s-a încheiat, ce modifică legislaţia fiscală şi cea de funcţionare a administraţiei publice locale”.
„Considerăm că aceste ordonanţe de urgenţă au texte neconstituţionale, care au stârnit mari controverse în opinia publică şi de aceea trebuie ca Parlamentul să le dea rapid o soluţionare. De asemenea, au un conţinut ambiguu, ambiguitate care este agravată şi de faptul că nu sunt emise norme de aplicare pentru toate textele”, a adăugat liberalul.
Preşedintele Băsescu a anunţat, după publicarea raportului CE despre Justiţie, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru Legea ANI.
Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi „legea micii reforme” în justiţie, aflată pentru avizare la CSM.
Traian Băsescu a trimis, în urmă cu aproape două săptămâni, scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară la începutul lunii august.
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.