Parlamentul a adoptat, iniţial, această ordonanţă, dar un grup de parlamentari ai PNL au sesizat Curtea Constituţională considerând-o neconstituţională. Curtea a dat dreptate parlamentarilor liberali, iar Camera Deputaţilor a decis respingerea ordonanţei pentru a se pune în acord cu decizia Curţii Copnstituţionale.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a precizat, în plen, că, atunci când au sesizat Curtea constituţională, liberalii au fost „taxaţi” că nu doresc perfecţionarea mecanismelor constituţionale.
„Acum, vedem că ordonanţa este neconstituţională şi nu poate fi aplicată (…). Acest Guvern este unicul guvern post-decembrist care a emis cele mai multe acte normative, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, declarate neconstituţionale. Este un lucru grav la care Guvernul trebuie să se gândească”, a spus Nicolăescu.
Ordonanţa de urgenţă de modificare a legii CSAT a fost emisă de Guvern, ca urmare a protocolului de alianţă între PDL şi PSD care prevedea ca preşedintele Senatului Mircea Geoană să fie vicepreşedinte al CSAT. În această vară, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că se retrage din funcţia de vicepreşedinte al CSAT, precizând că doreşte astfel să se delimiteze de anumite acţiuni ale şefului statului, pe care l-a acuzat că foloseşte electoral subiectul participării României la teatre de operaţiuni externe.