„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice pot acorda, pentru realizarea unor proiecte în domeniul culturii scrise, burse de studiu, burse de creaţie, precum şi granturi de studii şi călătorie, în ţară şi în străinătate.”, se arată în proiectul de lege depus la Senat.
Forma în vigoare a legii prevede că a”autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice pot acorda, pentru realizarea unor proiecte în domeniul culturii scrise, burse de studiu, precum şi granturi de studii şi călătorie, în ţară şi în străinătate”.
Astfel, prin prezentul proiect de lege se introduce posibilitatea oferirii unei burse de creaţie.
Totodată, pe lângă alineatul unic modificat, proiectul de lege mai adaugă alte trei noi alineate articolului 10, care reglementează drepturile beneficiarilor dar şi îndatorir
Potrivit alineatului 2, „drepturile patrimoniale ale operelor create în cadrul burselor de creaţie finanţate prin prezenta lege rămân la autorul beneficiar al bursei”. De asemenea, proiectului de lege alineatul 3 prevede că „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice, singure sau în parteneriat cu organizaţii nonguvemamentale cu profil cultural sau cu firme, pot organiza programe de rezidenţie de creaţie în domeniul culturii scrise”. Al patrulea alineat introdus prevede că „bursele de creaţie pot acoperi: cazarea, utilităţile pentru spaţiul de cazare, precum şi un onorariu în bani, lunar sau pentru întreaga perioadă a rezidenţei.”
Proiectul de lege a fost iniţiat de 24 de parlamentari USR şi PNL. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.