Românii din străinătate vor vota pe parcursul a trei zile, iar alegătorii care sunt la rând la închiderea secţiei vor putea să intre la urne/ Decizia Comisiei pentru cod electoral

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis ca votul în Diaspora să aibă loc pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică.

Urmărește
702 afișări
Imaginea articolului Românii din străinătate vor vota pe parcursul a trei zile, iar alegătorii care sunt la rând la închiderea secţiei vor putea să intre la urne/ Decizia Comisiei pentru cod electoral

Românii din străinătate vor vota pe parcursul a trei zile/ Decizia Comisiei pentru cod electoral

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis ca votul în Diaspora să aibă loc pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică.

„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00”, se arată în articolul adoptat, joi, de comisia comună pentru codul electoral.

Comisia specială comună a adoptat, în şedinţa de miercuri, şi un articol care prevede că: „Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Un alt articol adoptat de Comisie, miercuri, vizează votul prin corespondenţă.

„Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, conform legii. Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate. Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă. Listele se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate”, potrivit textului adoptat de Comisia pentru cod electoral.

De asemenea, în şedinţa de miercuri, parlamentarii comisiei speciale au adoptat un articol care prevede că ziua alegerilor este duminică, iar Guvernul stabileşte data alegerilor cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc în luna anterioară lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, arată articolul adoptat de comisie.

În forma actuală a legii termenul în care Executivul stabileşte data alegerilor este de 60 de zile.

Totodată, în cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secţii de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

Comisia pentru cod electoral: Alegătorii care se află la rând la închiderea secţiei vor putea vota

Comisia specială pentru modificarea legislaţiei în materie electorală a aprobat, joi, un articol care prevede că alegătorii români din Diaspora ,care se vor afla la rând sau în secţia de vot la ora 21.00, când se închid secţiilor, să îşi poată exercita dreptul la vot.

„La ora 21.00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot”, prevede articolul adoptat, joi, în comisie.

Forul legislativ a mai adoptat, în şedinţa de joi, un articol care votul în Diaspora să aibă loc pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică.

Decizia instituirii unei comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală vine după ce, pe 26 mai, românii din diaspora au stat şi 12 ore la coadă pentru a-şi exercita dreptul la vot, iar unii dintre ei nu au mai apucat să voteze.

Taguri:
vot,
diaspora,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici