În pofida invaziei Rusiei în Ucraina, atât Moscova, cât şi Washingtonul au subliniat importanţa menţinerii comunicării pe tema armelor nucleare. Cele două ţări sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume.
„Rusia este deschisă dialogului privind asigurarea stabilităţii strategice, menţinerea regimurilor de neproliferare a armelor de distrugere în masă şi îmbunătăţirea situaţiei în domeniul controlului armelor„, a declarat Putin în cadrul unui forum juridic din oraşul său natal, Sankt Petersburg, potrivit Reuters.
Vorbind mai târziu joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că nu a existat niciun contact direct între Putin şi preşedintele american Joe Biden de când Rusia a lansat ceea ce numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina în februarie.
Întrebat dacă există planuri pentru discuţii privind stabilitatea strategică între cele două ţări, el a spus: „Nu există niciun plan pentru discuţii privind stabilitatea strategică între cele două ţări: „Din păcate, nu există încă planuri tangibile în acest sens„.
Putin a declarat că orice eforturi în vederea extinderii controlului armelor ar necesita „o muncă comună minuţioasă”, dar ar putea merge în direcţia prevenirii unei repetări a „ceea ce se întâmplă astăzi în Donbas”.
Liderul rus susţine că Moscova a invadat Ucraina pentru a proteja etnicii ruşi şi vorbitorii de limbă rusă din regiunea Donbas din estul ţării de persecuţiile Kievului. El a repetat aceste afirmaţii joi, acuzând Ucraina de „crime împotriva umanităţii”.
Ucraina şi Occidentul resping aceste acuzaţii şi spun că invazia Rusiei este un act de agresiune neprovocat, care are ca scop acapararea teritoriului ucrainean şi răsturnarea preşedintelui Volodimir Zelenski.