Romaşcanu: Un guvern cu toate partidele pro-europene ar lăsa opoziţia doar în mâinile suveraniştilor
Decizia privind alegerea unui nume care să fie susţinut sau nealegerea unui nume care să fie susţinut la prezidenţiale, luată luni de conducerea PSD, „este o decizie înţeleaptă de a nu îndemna într-o parte sau în alta, mai ales că am văzut că suntem într-un moment în care asemenea îndemnuri pot avea efecte contradictorii”, spune Romaşcanu.
Abordat pe subiectul Marcel Ciolacu viitor premier, Lucian Romaşcanu a remarcat că „e natural ca dacă va exista decizia Partidului Social Democrat de a merge la guvernare şi de a avea premier, dar asta va fi o decizie a conducerii de lunea viitoare”.
Referitor la tandemul Ciolacu – Bolojan, Romaşcanu a susţinut că „a fost un experiment care a funcţionat. Repet, iarăşi vorbesc în nume personal, nu s-a discutat absolut despre guvernare, dar nu pot să nu spun că un fenomen pe care lumea îl privea cu îndoială la momentul respectiv, şi anume această rotativă, a funcţionat. Din păcate n-a funcţionat până la capăt, pentru că am avut colegi care au considerat că o altă strategie e mai bună. Orice este posibil”.
În ceea ce priveşte o majoritate PSD, PNL, USR şi UDR, Romaşcanu a specificat că, în principiu, „a face un guvern de un asemenea tip, cu o asemenea componenţă, ar însemna ca opoziţia să rămână integral în mâna celor din blocul suveranist, iar acest lucru nu este sănătos deloc pentru democraţie. Probabil că cineva va trebui să-şi asume dintre partidele pro-europene rolul de partid de opoziţie. În principiu, fără PSD, e foarte greu să se construiască un guvern. Dar toate scenariile sunt pe masă în acest moment. Repet, nu există o decizie politică decât aceea de-a negocia majorităţi în Parlament în acest moment”.