- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Romnânia este pe primul loc în UE ca număr de experţi participanţi la misiunile civile ale Uniunii
România s-a aflat în ultimii ani printre primii trei contributori UE cu capabilităţi civile la operaţiunile desfăşurate în cadrul PSAC, ocupând totodată primul loc în UE ca număr de experţi detaşaţi în misiunile civile, a declarat, marţi, Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE.
"România joacă deja un rol semnificativ în ansamblul eforturilor internaţionale de soluţionare a conflictelor şi de management al crizelor civile. Această contribuţie a dobândit o semnificaţie sporită în condiţiile în care, odată cu aderarea la UE, capabilităţile civile ale României şi-au asumat obiectivele Politicii europene de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). România a fost în mod constant plasată, în ultimii ani, printre primii trei contributori UE cu capabilităţi civile la operaţiunile PSAC, majoritatea acestora având o semnificativă dimensiune de reconstrucţie post-conflict - EULEX Kosovo, EUPM, EUMM Georgia, EUPOL Afghanistan, EUBAM R. Moldova/Ukraine", a spus Aurescu.
El a adăugat că, în prezent, "România este pe primul loc între statele membre ale UE în ceea ce priveşte numărul de experţi participanţi la misiunile civile ale UE". "Aceasta este o realizare remarcabilă, după numai patru ani de la aderarea României la UE", a subliniat Bogdan Aurescu.
El a făcut aceste declaraţii la deschiderea seminarului "Conflict Prevention and peacebuilding in the EU's Eastern Neighbourhood and the Western Balkans" organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul European de Acţiune Externă, Comisia Europeană, Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR) şi European Peacebuilding Liason Office (EPLO).
"România este o susţinătoare a unui rol crescut al UE pe scena internaţională, dar şi a unei acţiuni externe mai eficiente din partea Uniunii. După mai mult de un an şi jumătate de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, este timpul să trecem de la o abordare de introspecţie instituţională la una care să facă din UE un actor relevant la nivel mondial", a mai spus Aurescu.
Totodată, el a apreciat că Uniunea trebuie să îşi dezvolte un dialog mai practic, orientat către obţinerea de rezultate cu statele din imediata vecinătate şi în mod special cu statele din Europa de Est şi cu cele din Balcanii de Vest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO