Vladimir Putin va vizita două mici state foste sovietice din Asia Centrală, a anunţat duminică televiziunea de stat rusă, în ceea ce ar fi prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de când a ordonat invazia Ucrainei, informează Reuters.
Viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk, a făcut bilanţul victimelor atacului asupra unui bloc de locuinţe cu nouă etaje din oraş. El a confirmat că o persoană a fost ucisă şi cel puţin şase au fost rănite şi a precizat că racheta a lovit aproape de locul unui atac similar de la sfârşitul lunii aprilie.
Armata rusă îşi va epuiza în curând capacităţile de luptă şi va fi forţată să-şi oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit previziunilor serviciilor de informaţii occidentale şi experţilor militari, relatează Washington Post.
Trupele ruse acumulează forţe pe frontul din Slaviansk şi vor încerca să repete scenariile Mariupol şi Sievierodonetsk, a declarat Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk.
Potrivit OK Yug, sub acoperirea unei furtuni, ruşii au atacat regiunea Odessa cu două rachete antinavă de tip Onyx, eliberându-le din complexul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeei. Dar forţele de apărare antiaeriană APU au distrus ambele rachete la apropierea de Odesa.
Ultimele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Kievului arată că sancţiunile internaţionale ar trebui să fie mai agresive şi să includă un embargo al UE asupra gazului rusesc, a declarat duminică şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că Moscova a concediat recent mai mulţi generali, inclusiv pe generalul Dvornikov şi pe comandantul Forţelor Aeropurtate, general-colonelul Andrei Serdiukov. Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu, dar acest lucru vine după săptămâni de zvonuri neconfirmate privind nemulţumirea lui Putin faţă de performanţele sale, relatează The Telegraph.
Deşi se află la comanda forţelor ruseşti care luptă în Ucraina din aprilie, generalul Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună. În acest timp, principala victorie a armatei ruse a fost să avanseze spre capturarea oraşului Severodoneţk din Donbas.
Cu toate acestea, armata Moscovei a fost încercată de rezistenţa ucraineană, infanteria sa neputând să revendice multe oraşe ca fiind capturate, în ciuda faptului că au fost aproape nivelate de artileria rusă.
Probabil că generalul Dvornikov a avut pur şi simplu nevoie de prea mult timp pentru a captura Donbasul, care a fost ţinta prioritară a lui Putin de când a eşuat să captureze Kievul în martie, a declarat Samuel Ramani, cercetător asociat la Royal United Services Institute din Londra.
„Lui Dvornikov i s-a dat o dată limită -10 iunie- pentru a cuceri Severodonetsk şi, deşi a ratat acest termen, a folosit tacticile sale ofensive caracteristice stilului Alep”, a spus el.
Mai multe explozii au avut loc duminică dimineaţa în cartierul istoric Shevchenkivskiy din capitala ucraineană Kiev, a declarat primarul oraşului, Vitali Klitschko, pe Telegram.
Nu există, deocamdată, informaţii legate de eventuale victime, anunţă Reuters.
„Echipaje de ambulanţă şi salvatori trimişi la faţa locului. Informaţii mai detaliate – mai târziu”, a spus Klitschko.
„Locuitorii sunt salvaţi şi evacuaţi din două clădiri”.
Cartierul istoric, unul dintre cele mai centrale din Kiev, găzduieşte un grup de universităţi, restaurante şi galerii de artă.
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar a renunţat la un avans rapid asupra Kievului în faţa unei rezistenţe acerbe susţinute de armele occidentale.
De atunci, Moscova şi împuterniciţii săi s-au concentrat asupra sudului şi a Donbasului, un teritoriu estic format din Luhansk şi vecinul său Doneţk, desfăşurând o artilerie copleşitoare în unele dintre cele mai grele lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a acuzat Rusia de comiterea unui „alt act de terorism nuclear”, afirmând duminică dimineaţa că o rachetă rusă a trecut la o înălţime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei.
„Orice avarie a unităţii energetice existente va duce la consecinţe grave şi ar putea ameninţa lumea cu o catastrofă nucleară teribilă”, a declarat compania, conform Kyiv Independent.
Aceasta a adăugat că racheta a zburat probabil în direcţia Kievului, unde, în aceeaşi dimineaţă, un atac rusesc a lovit o clădire rezidenţială, ucigând cel puţin o persoană.
Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineaţa, o rachetă lovind un complex rezidenţial din apropierea centrului oraşului şi provocând un incendiu şi degajarea unui nor mare de fum.
Kievul nu a mai fost bombardat de aproape trei săptămâni.
Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că atacul a ucis cel puţin o persoană.
Salvatorii continuă să lucreze la faţa locului, raportând că există o femeie prinsă sub dărâmăturile unei clădiri de 9 etaje din districtul Shevchenkivs’kyi din Kiev.
Unul dintre rezidenţii clădirii a confirmat că este vorba de aceeaşi clădire care fusese atacată la sfârşitul lunii aprilie, ucigând-o pe jurnalista RFE/RL Vira Hyrych şi rănind 10 persoane.
Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria.
Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski susţine că Ucraina va recâştiga oraşele pierdute, dar admite că războiul este dificil.
Rusia va trimite rachete capabile să fie dotate cu focoase nucleare în Belarus în următoarele câteva luni, a declarat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a primit pe liderul belarus Alexander Lukaşenko.