- Home
- Politic
- (16.02.2023, 10:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia ameninţă: "linia roşie a fost încălcată". Există riscul ca Putin să declare război total împotriva NATO?
Statele Unite au depăşit deja liniile roşii impuse de Vladimir Putin în războiul din Ucraina, a avertizat un trimis rus la ONU.
Urmărește
12915 afișări
Sursa Foto - NARA & DVIDS Public Domain Archive
"Liniile roşii" impuse de Putin, încălcate de tancurile occidentale
Dmitri Polyanski, primul reprezentant permanent adjunct al ONU, a declarat pentru Newsweek că SUA şi alte state membre NATO „varsă petrol pe foc” furnizând Ucrainei ajutor militar şi arme distructive pentru a o ajuta în lupta împotriva Rusiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Kremlinul a emis avertismente repetate cu privire la înarmarea Ucrainei.
Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA au câştigat o atenţie larg răspândită pentru eficacitatea lor, schimbând balanţa războiului în favoarea Ucrainei.
În ianuarie, preşedintele Joe Biden a anunţat că SUA vor furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. în aceeaşi zi în care Germania a promis că va livra Ucrainei 13 tancuri Leopard 2, alături de alte câteva state membre NATO dispuse să cedeze o parte din tancurile moderne de fabricaţie germană.
Biden, cu toate acestea, s-a opus până acum trimiterii de avioane de luptă la Kiev, în ciuda cererilor repetate din partea omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, înaintea unei ofensive anticipate de primăvară a Rusiei.
De asemenea, Regatul Unit şi Germania au exclus trimiterea avioanelor lor militare în Ucraina.
NATO, implicat semi-direct într-o confruntare cu Rusia
„Toate liniile roşii au fost deja încălcate de ţările occidentale”, a spus Polyanskiy într-un interviu telefonic marţi.
„ Există deja o implicare semi-directă a NATO în conflict pentru că nu este vorba doar de arme, ci este vorba şi de informaţii. Este situaţia în care ţintele militare din Rusia pot fi lovite de sistemele de artilerie occidentale, în special HIMARS, doar cu coordonarea primită de la Washington, iar acest lucru a fost recunoscut de oficialii ucraineni”, a spus Polyanski.
Diplomatul rus părea să se refere la o ştire din The Washington Post din 9 februarie, când trei oficiali ucraineni şi un oficial înalt american au spus că Ucraina are nevoie de coordonate furnizate sau confirmate de SUA.
„Înseamnă că NATO nu numai că furnizează arme, ci şi alege ţintele pentru loviturile ucrainene. Deci, asta înseamnă implicarea directă în conflict?”, spuse Polyanski.
Un înalt oficial american a declarat că coordonatele şi informaţiile precise privind ţintele sunt furnizate exclusiv cu un rol consultativ. Oficialul a mai spus că Ucraina nu solicită aprobarea SUA cu privire la ţintele sale.
Polyanskiy a mai spus că există mercenari din ţările occidentale care luptă pentru Ucraina.
„Ştim asta de la oamenii pe care îi capturam şi de la trupurile pe care le vedem pe câmpul de luptă”, a spus el. "Da, nu există trupe NATO la sol, iar ţările NATO consideră că aceasta este o linie roşie. Dar, din câte înţelegem noi, liniile roşii au fost deja depăşite".
El a continuat: "Şi, desigur, va afecta relaţiile noastre viitoare cu ţările implicate. Este absolut clar că orice livrare de armament în zona de conflict este ca şi cum ar fi turnat petrol în foc".
General american: Rusia deja a pierdut războiul pe plan tactic, strategic şi operaţional
Experţii militari sunt sceptici că Rusia, în ciuda ameninţărilor voalate, ar putea fi capabilă să atace NATO şi să se pună cu capacităţile sale militare şi tehnologiile de ultima oră. De altfel, conducerea de la Kremlin conştientizează că un război NATO-Rusia ar putea escalada într-un holocaust nuclear din care să nu iasă nimeni victorios.
Sute de mii de soldaţi ruşi slab echipaţi sunt acum împotmoliţi în Ucraina de un an, dintre care 130.000 au pierit din cauza generalilor ruşi lipsiţi de competenţe şi abilităţi de conducere, dar şi din cauza tehnicii ruseşti înapoiate în faţa armamentului occidental al Ucrainei.
Până la urmă, Putin blufează din toamna trecută că va utiliza armele nucleare, dar ucraienii continuă să recupereze porţiuni teritoriale şi să elibereze aşezări din cele patru regiuni anexate de Rusia în septembrie 2022.
Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic”, declara recent generalul american Mark Milley, potrivit The Guardian.
El a declarat că Rusia deja a pierdut războiul din Ucraina „din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic” şi că „plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă”.
Milley, vorbind la o conferinţă de presă comună cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin , a declarat că preşedintele Vladimir Putin crede că poate învinge Ucraina rapid atunci când a ordonat trupelor sale să invadeze acum aproape un an.
"Putin] a greşit. Ucraina rămâne liberă. Ucrainenii rămân independenţi. NATO şi coaliţia sa nu au fost niciodată mai puternice. Acum, Rusia este un paria global, iar lumea rămâne inspirată de curajul şi rezistenţa ucrainene. Pe scurt, Rusia a pierdut – a pierdut din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic şi plătesc un preţ enorm pe câmpul de luptă", declară generalul pe un ton triumfător.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Geoană, după reuniunea miniştrilor Apărării NATO: Ne apropiem de un punct tensionat în acest conflict
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe