Rusia şi SUA se acuză reciproc, la ONU, în privinţa presupuselor arme biologice din Ucraina
Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, a susţinut că armata rusă a depistat dovezi despre o reţea de „cel puţin 30” de laboratoare de cercetare în domeniul armamentului biologic. „Aveau rolul amplificării unor boli letale. Au avut loc experimente biologice foarte periculoase”, a acuzat Vasili Nebenzia, citat de BBC News, afirmând că există dovezi despre eforturile de ştergere a urmelor acestor laboratoare.
În schimb, Statele Unite consideră „demne de râs” acuzaţiile Moscovei. Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, afirmă că Rusia vrea „să inventeze un pretext” pentru justificarea invaziei din Ucraina. „Rusia încearcă să utilizeze Consiliul de Securitate pentru a justifica războiul opţional declanşat de preşedintele Vladimir Putin împotriva cetăţenilor ucraineni”, a afirmat reprezentantul SUA.
„Ucraina nu are program de arme biologice. Însă Rusia menţine de mult timp un program de înarmare biologică prin încălcarea reglementărilor internaţionale”, a acuzat Linda Thomas-Greenfield.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit, vineri după-amiază, la solicitarea Rusiei, pentru a discuta acuzaţiile Moscovei privind presupuse activităţi ale Ucrainei de fabricare a armelor biologice şi chimice. Administraţia de la Moscova a acuzat Ucraina şi SUA că ar administra laboratoare de arme biologice şi chimice în Ucraina, dar acuzaţiile au fost respinse de cele două ţări. Rusia a folosit acest argument pentru a justifica invazia militară în Ucraina.
În schimb, Casa Albă a avertizat că Rusia ar putea utiliza arme neconvenţionale în Ucraina. „Rusia proferează acuzaţii false privind presupuse laboratoare de arme biologice şi chimice în Ucraina, iar China pare să susţină această propagandă. În acest context, ar trebui să fim cu toţii atenţi pentru că este posibil ca Rusia să utilizeze arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze un pretext de acest tip pentru a le folosi. Rusia este cea care a utilizat în trecut arme chimice, inclusiv în tentative de asasinat asupra inamicilor politici, precum Aleksei Navalnîi”, a avertizat miercuri Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA. Şi premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat că Rusia ar putea aduce arme chimice în Ucraina.
Reuniunea Consiliului de Securitate ONU se va încheia, aproape sigur, fără nicio concluzie, în contextul în care SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China au drepturi de veto.