Geoană a spus că, în opinia sa, elementele de neconstituţionalitate din Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate pot fi rezolvate în Parlament, printr-un proiect de lege semnat de reprezentanţii tuturor partidelor.
„Soluţia nu este la Cotroceni, ci este în Parlament„, a adăugat el.
Geoană a apreciat că Parlamentul ar trebui să se rezume, iniţial, la a corecta elementele de neconstituţionalitate pe care Curtea Constituţională le-a semnalat la Legea ANI.
„Orice variantă legată de asumarea răspunderii de către Guvern este contraproductivă”, a spus el.
Preşedintele Senatului a afirmat că şi Agenţia şi-a manifestat intenţia de a opera „modificări mult mai ample” la legea care o guvernează, prin mai multe amendamente la legea existentă.
„Opinia mea prudentă este să operăm în primul rând ceea ce Curtea Constituţională a decis. După aceea, dacă în timp vom constata că este nevoie de mai mult, putem să o facem cu altă ocazie. Deci, în opinia mea, consultările de la Cotroceni sunt mai degrabă un joc de imagine. Partidele şi Parlamentul trebuie să decidă acest lucru, cât mai rapid cu putinţă. Chiar astăzi sau mâine putem să dăm drumul la un proiect de lege”, a mai declarat Geoană.
Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Preşedintele Traian Băsescu are programate luni, începând cu ora 17.00, consultări cu formaţiunile parlamentare pe tema deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.