Sârbu, după discuţia cu Băsescu: UNPR vrea ca garanţiile colective să rămână la un nivel acceptabil

Parlamentarii UNPR au discutat, marţi, cu preşedintele Băsescu despre priorităţile legislative, aceştia solicitând ca "garanţiile colective să rămână la un nivel acceptabil, în aşa fel încât rolul şi locul sindicatelor să nu poată fi pus în discuţie", a declarat liderul partidului Marian Sârbu.

Urmărește
1 afișare

"Am discutat câteva priorităţi legislative şi din punct de vedere al UNPR discuţia s-a canalizat în mod deosebit pe legislaţia muncii. În ceea ce priveşte Codul Muncii şi Codul dialogului social, am reiterat ideea noastră legată de ceea ce înseamnă contractul individual de muncă ca şi garanţie, ca element de vocaţie pentru credit al fiecărui angajat în parte. Sunt absolut convins că milioane de salariaţi şi din sistemul de stat şi din sistemul public sunt foarte interesate de ceea ce se întâmplă şi de discuţiile legate de acest contract individual de muncă, deci va trebui să vedem şi să găsim în mod armonios locul în care ne oprim sau locul în care adăugăm ceva în plus la flexibilizarea pieţei muncii, dar unde ne oprim pentru a nu afecta această vocaţie la credit a angajaţilor cu contract individual de muncă", a declarat Marian Sârbu.

El a apreciat că, în ceea ce priveşte contractele colective, esenţia discuţiei este legată de locul şi rolul sindicatelor.

"Dacă mergem de la premisa că ar trebui eliminate garanţiile colective, atunci ar trebui să ne punem problema dispariţiei sindicatelor, a rolului lor într-o societate democratică. Din acest punct de vedere, UNPR doreşte ca aceste garanţii colective să rămână la un nivel acceptabil, în aşa fel încât rolul şi locul sindicatelor să nu poată fi pus în discuţie. E un rol, după opinia noastră, rostul lor e legat de democraţie însăşi", a adăugat liderul UNPR.

De asemenea, el a mai spus că UNPR îşi asumă în continuare rolul de participant activ la dialogul social.

"Credem că împreună cu liderii marilor organizaţii sindicale am putea să participăm la găsirea celor mai bune soluţii în acest sens, pentru că, aşa cum anul trecut UNPR a contribuit decisiv la stabilitatea politică în România, anul acesta putem participa decisiv la stabilitatea socială. Mesajul domnului preşedinte a fost unul de susţinere a obiectivelor noastre în condiţiile în care aceste obiective nu afectează modernizarea statului. În ceea ce priveşte garanţiile colective, rolul sindicatelor, nu credem că păstrarea acestor garanţii colective s-ar opune modernizării statului şi, nici pe departe, interesului naţional", a spus liderul UNPR.

El a catalogat discuţia cu Băsescu drept "extrem de constructivă".

"UNPR a reiterat faptul că anul acesta doreşte să contribuie, în mod decisiv, la stabilitatea socială. Din acest context, discuţiile în legătură cu legile muncii nu pot fi evitate. Nu am reţinut ideea de critici (de la Traian Băsescu, la adresa UNPR, n.r.), pentru că nu ăsta a fost rolul întâlnirii, ci acela de a stabili nişte priorităţi, astfel încât România să iasă din criză şi să să poată să asigure şi un reviriment din punct de vedere social", a mai menţionat Marian Sârbu.

Totodată, preşedintele UNPR a afirmat că nu a fost aborbat subiectul unei alianţe politice a partidelor din arcul guvernamental, dar partidul său consideră că, eventual, ar trebui încheiat un protocol al coaliţiei de guvernare care să stabilească obiectivele principale, fundamentale până la sfârşitul acestui ciclu electoral, care să cuprindă adoptarea şi intrarea în vigoare a legii privind taxa de solidaritate pe averile mari şi foarte mari, stabilirea unor lucruri foarte clare în legătură cu Codul Muncii, "în aşa fel încât rolul sindicatelor să nu fie afectat".

De asemenea, Sârbu a menţionat, printre aceste obiective, revenirea salariilor din domeniul bugetar la nivelul de la 30 iunie anul trecut şi o posibilă indexare a pensiilor din sistemul public începând cu 1 ianuarie 2012, cel puţin cu rata inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici