Scandal în Camera Deputaţilor, opoziţia strigă la Anastase: "Nu e Parlamentul dumneavoastră! "

Deputaţii au luat, marţi, o pauză de consultări, după ce preşedintele Camerei a supus la vot sistarea discuţiilor pe tema reluării votului la Legea pensiilor, iar mai mulţi deputaţi ai opoziţiei s-au dus la prezidiu spunându-i răspicat Robertei Anastase "Nu este Parlamentul dumneavoastră!".

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Scandal în Camera Deputaţilor, opoziţia strigă la Anastase: "Nu e Parlamentul dumneavoastră! "

Scandal în Camera Deputaţilor, opoziţia strigă la Anastase: "Nu e Parlamentul dumneavoastră!" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

După o serie de discursuri susţinute de la tribună, în care parlamentarii opoziţiei i-au adus o serie de acuzaţii preşedintelui Camerei Deputaţilor, şi au existat şi o serie de schimburi de replici între putere şi opoziţie, Anastase a supus la vot sistarea discuţiilor pe tema reluării votului la Legea pensiilor.

În timp ce parlamentarii opoziţiei vociferau în sală, Roberta Anastase a anunţat că 127 de deputaţi s-au pronunţat, prin vot electronic, pentru sistarea discuţiilor, astfel că plenul a decis oprirea acestei dezbateri.

Mai mulţi deputaţi ai opoziţiei s-au dus la prezidiu, certându-se cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, unii dintre aceştia spunându-i pe ton ridicat: "Nu este Parlamentul dumneavoastră!".

La un moment dat, Anastase a cerut chiar intervenţia chestorilor pentru calmarea unuia dintre deputaţii opoziţiei.

În cele din urmă, liderul grupului PSD, Mircea Duşa, a cerut, de la tribună, o pauză de consultări, acordată de către preşedintele Camerei.

Anterior, în timpul dezbaterilor, deputaţii PSD Robert Negoiţă şi Georgian Pop au solicitat, în plen, ca preşedintele Camerei, Roberta Anastase, să nu conducă şedinţa până se clarifică situaţia privind votul dat la Legea pensiilor şi să facă o declaraţie oficială pe această temă.

Robert Negoiţă a spus că propune "prietenos şi colegial" ca Roberta Anastase să desemneze un vicepreşedinte care să conducă şedinţa, arătând că nu trebuie încurajate astfel de practici în care o lege este votată fraudulos.

Georgian Pop a arătat că aceia care au părăsit sala au avut acces la transmisia online a şedinţei plenului şi au putut constata că cvorumul a fost încălcat.

Pop a spus că, potrivit Regulamentului, îi solicită Robertei Anastase să facă o declaraţie oficială pe această temă şi să răspundă la două întrebări: de ce nu a dispus verificarea cvorumului înainte de votul final la legea pensiilor şi de ce nu a suspendat şedinţa şi şi nu a reprogramat votul având în vedere că cvorumul nu a fost întrunit.

"O lege atât de importantă ca legea pensiilor a fost adoptată ilegal, cu încălcarea expresă a Regulamentului. Nu putem să nenorocim 6 milioane de pensionari prin această manieră neregulamentară", a adăugat Pop.

În schimb, deputatul PDL Cezar Preda a declarat că reprezentanţii opoziţiei se ascund în spatele televizorului şi i-a întrebat pe aceştia unde au mai văzut că se rejoacă un meci după cum comentează "unii la televizor".

"Eu alături de voi am trăit şi momente mai grele şi mai frumoase, dar nu am mai întâlnit până acum să vă ascundeţi în spatele televizorului pentru a vă promova un interes. Veniţi aici, staţi în teren, bateţi-vă cu noi, spuneţi-vă punctul de vedere, dar în niciun caz nu fugiţi ca laşii. Şi vă întreb ceva: indiferent de lege, unde aţi văzut că se rejoacă un meci după ce comentează unii la televizor?", a afirmat Preda.

El a acuzat opoziţia că a fugit de la dezbaterea Legii pensiilor şi a arătat că el nu se întoarce niciodată la ce a votat.

"Eu, personal, nu mă întorc niciodată la ce am votat. Asta am votat, asta rămâne", a spus Cezar Preda.

Şi deputatul PDL Ioan Oltean i-a criticat pe reprezentanţii opoziţiei arătând că aceştia sunt "complici" la situaţia generată de proiectul legii pensiilor, pe motiv că această situaţie ar fi fost evitată dacă deputaţii PNL şi PSD ar fi fost în sala de şedinţe săptămâna trecută.

"Dacă aţi fi rămas în sala de şedinţe şi săptămână trecută, probabil că evitam această situaţie la care suntem într-un fel sau altul complici cu toţii", a spus Ioan Oltean.

El a arătat că reprezentanţii opoziţiei invocă prevederi din Regulament făcând abstracţie de alte articole, cum ar fi acela că "deputaţii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările Camerei Deputaţilor".

"Articolul 141 din Regulamentul Camerei Deputaţilor spune: deputaţii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările Camerei Deputaţilor. Aţi văzut cât este de simplu, este pe înţelesul elevilor din clasa a III-a ciclul primar", a susţinut Oltean, arătând că în cazul în care reprezentanţii opoziţiei ar fi fost în sală, aceştia ar fi putut să conteste votul.

Aprecierile deputatului PDL i-au nemulţumit pe reprezentanţii PNL şi PSD, deputaţii opoziţiei şi Ioan Oltean având un schimb de replici legat de comportamentul pe care trebuie să îl aibă parlamentarii.

Pe de altă parte, deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, în plen, că proiectul legii pensiilor nu a întrunit săptămâna trecută numărul de voturi necesar pentru a fi adoptat şi, în consecinţă, reluarea dezbaterii la acest proiect trebuie făcută în sesiunea parlamentară următoare.

Ludovic Orban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a precizat că la şedinţa Biroului Permanent al acestui for legislativ a votat împotriva reluării votului final asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice.

El a arătat că, potrivit "mărturiilor", când a fost supusă la vot Legea pensiilor, în sală nu erau decât 95 de parlamentari, iar proiectul nu a întrunit numărul de voturi necesar.

"Nu avem ce vot să reluăm, trebuie să luăm act că Legea pensiilor nu a întrunit numărul de voturi necesar şi să aplicăm Regulamentul, care spune că, în caz de respingere a unui proiect de lege, dezbaterea acestui proiect se reia în sesiunea următoare", a explicat liderul PNL.

După Orban, la tribuna Parlamentului a venit Călin Popescu Tăriceanu, liderul deputaţilor liberali, care a susţinut că solicitarea PNL şi PSD de a fi reluat votul asupra Legii pensiilor şi acceptarea acestui lucru reprezintă "o recunoaştere implicită a fraudei".

El a mai spus că dacă Parlamentul îşi permite să se comporte în acest fel, atunci această instituţie nu mai poate să declare celorlalte instituţii un comportament exemplar prin respectarea legii.

"Nu facem astăzi decât să confirmăm că săptămâna trecută votul dat a fost prin faudă", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici