- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.04.2019, 16:35)
- Diana Grigore
Scandalul ordonanţelor de urgenţă pe Justiţie. Cum l-a costat funcţia pe Toader
Codurile penale au reprezentat un subiect controversat în ultimul an. După multe discuţii şi nemulţumiri, Codurile au trecut prin Parlament, însă au fost din nou contestate la CCR. Pentru că nu a dat OUG, PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader.
Urmărește
1283 afișări
Codurile penale au reprezentat un subiect controversat şi o problemă pentru coaliţia de guvernare în ultimele şapte luni. După ce acestea au trecut de Parlament în vara anului 2018, în luna octombrie CCR a admis sesizările de neconstituţionalitate în privinţa acestora.
Astfel, codurile penale trebuiau rediscutate şi modificate. Subiectul de discuţie a fost însă problema modului de modificare a Codurilor. În timp ce PSD voia modificarea lor prin Ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, refuza categoric. Miza era mare, deoarece adoptarea Codurilor penale prin OUG însemna că acestea nu mai erau dezbătute şi nu mai puteau fi contestate la CCR.
După şapte luni de discuţii, PSD a ales modificarea Codurilor penale prin Parlament. Astfel, săptămâna trecută, Codurile penale au fost adoptate decizional de Camera Deputaţilor şi trimise la preşedinte pentru promulgare. Dezbaterile asupra acestora au durat mai puţin de o săptămână.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Andreea Cosma, pusă sub acuzare în dosarul Nordis: În biroul meu nu s-a dublat nicio promisiune
-
Ce vrea Trump să primească din partea Kievului în schimbul continuării sprijinului financiar
-
Dezbateri în Parlament pentru Legea Bugetului de Stat şi Legea Bugetului Asigurărilor Sociale, marţi
Ele nu vor fi însă promulgate curând, deoarece acestea au fost din nou contestate la CCR de către opoziţie.
Refuzul lui Tudorel Toader de a da ordonanţă de urgenţă pe Codurile penale l-a costat funcţia de ministru al Justiţie. Luna aceasta, liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reproşându-i acestuia faptul că Ministeul Justiţiei a întârziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate, dar şi faptul că nu a înaintat ordonanţe de uregnţă pentru transpunerea în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală a prevederilor declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale.
Înainte de retragerea sprijinului politic, PSD l-a şantajat prin moţiunile simple depuse de opoziţie la adresa lui Tudorel Toader. Moţiunile au fost amânate în mod repetate, pentru a pune preisuni pe fostul ministru al Justiţiei de a da OUG pe coduri.
Astfel, Tudorel Toader şi-a dat demisia şi şi-a reluat, joi, funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, după 26 de luni de mandat la Ministerul Justiţiei. Ana Birchall a preluat funcţia de ministru al justiţiei, pentru un mandat de interimar.
Procedura parlamentară pe modificarea Codurilor penale a fost reluată săptămâna trecută după ce ministrului demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări. Social democraţii au fost nemulţumiţi de faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a făcut posibilă aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constituţionale.
Codurile penale au fost dezbătute şi adoptate săptămâna trecută în Parlament. PSD s-a grăbit cu adoptarea acestora, astfel dezbaterile au mers pe repede înainte şi au durat doar câteva zile.
După adoptare, Opoziţia a depus, din nou, sesizare la Curtea Constituţională.
CCR a anunţat că va discuta pe 22 mai sesizările formulare de PNL şi USR asupra neconstituţionalităţii modificărilor Codului penal şi Codului de procedură penală.
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Deputat USR:Învierea este şi despre tentativa unui grup criminal organizat de a promova un fake-news
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
ZODIILE protejate și favorizate de Univers, în februarie 2025. Cine sunt cei mai norocoși nativi, în ultima lună de iarnă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1076. Zelenski avertizează asupra alianţei în creştere a Rusiei cu Iranul şi Coreea de Nord / Viceguvernatorul regiunii Primorski din Rusia a fost ucis / Reuters: Administraţia Biden a amânat livrările de arme către Ucraina în 2024
-
ieri, 22:43
Ce vrea Trump să primească din partea Kievului în schimbul continuării sprijinului financiar