Schimb de replici, aparent fără subiect, între Ambasada Suediei şi PSD. Cum s-a ajuns la discuţii despre premiul Nobel

Ambasada Suediei a postat, duminică, pe Facebook, un mesaj în care arată că în urmă cu zece ani Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat de Herta Mueller, autoare germană de origine română, poetă şi eseistă, ca replică la o postare a ministrului Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

Urmărește
1480 afișări
Imaginea articolului Schimb de replici, aparent fără subiect, între Ambasada Suediei şi PSD. Cum s-a ajuns la discuţii despre premiul Nobel

FOTO: AFP Statuie a lui Alfred Nobel

”În urmă cu zece ani, Premiul Nobel pentru Literatură a fost câştigat de Herta Mueller, autoare germană de origine română, poetă şi eseistă. Născută în Niţchidorf (Timiş), limba sa maternă este germana. Încă de la începutul anilor 1990, aceasta a fost recunoscută pe plan internaţional, iar lucrările sale au fost traduse în peste douăzeci de limbi.

Mueller este cunoscută pentru lucrările sale în care descrie efectele violenţei, cruzimii şi terorii, în special în timpul Republicii Socialiste România, sub regimul lui Nicolae Ceauşescu, pe care l-a experimentat ea însăşi”, punctează Ambasada Suediei pe Facebook.

Ambasada Suediei mai arată că în 2009, Academia Suedeză a anunţat că aceasta a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, fiind descrisă ca o femeie "care ,cu densitatea poeziei şi sinceritatea prozei, a descris plastic universul dezrădăcinaţilor".

”În decembrie 2009, Herta Mueller a primit Premiul Nobel de la Majestatea sa Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei la Stockholm”, se mai arată în postare.

Postarea Ambasadei Suediei vine după ce ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a reacţionat, sâmbătă, după ce Ambasada Suediei a postat cu mesaj despre adoptarea bugetului. El a ţinut să amintească de faptul că în 2018 din cauza unui scandal sexual de răsunet, a fost amânată decernarea premiului Nobel pentru literatură.

”Una dintre reprezentantele diplomatice a unei ţări din UE la Bucureşti, cunoscută pentru apariţiile pe reţelele de socializare online găseşte de cuviinţă să ne explice metodic cum se aprobă bugetul în ţară sa. Mulţumindu-le pentru sfatul nesolicitat, poate reuşesc, cu aceeaşi promptitudine şi umor ce le acompaniază, de obicei, postările online, să ne spună dacă, anul acesta, Academia suedeză, instituţia culturală responsabilă pentru acordarea prestigioaselor premii Nobel va acordă premiul pentru literatură...pentru că anul trecut, l-a ratat, după mai bine de 70 de ani de acordare din cauza scandalului sexual şi financiar din interiorul Academiei suedeze”, a scris ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, pe pagina sa de Facebook.

El mai spune că România, în 2019, va avea ”buget cu certitudine”.

”Ce putem află însă despre acordarea premiului Nobel pentru literatură în 2019? Avem aceeaşi certitudine sau va fi acelaşi eşec că în 2018 când iubitorii de literatură din întreagă lume au fost privaţi de acest eveniment care da repere în domeniu la nivel mondial?”, a adăugat Petrescu.

Reacţia ministrului Comunicaţiilor a venit după ce Ambasada Suediei la Bucureşti a postat vineri un mesaj referitor la adoptarea bugetului în România.

„În Suedia, proiectul de lege a bugetului trebuie să fie întotdeauna prezentat cel târziu la 15 noiembrie. Scopul termenului-limită este de a asigura că există timp înainte de începerea noului an fiscal pentru a se lua deciziile oficiale necesare pentru a continua activităţile guvernamentale”, a transmis vineri, pe Facebook, Ambasada Suediei la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici