Schimb de replici între Iliescu şi Geoană

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că scorul obţinut de PSD la euroalegeri este cel mai slab din istoria partidului, fapt care impune o analiză serioasă, el opinând că o astfel de analiză ar putea fi făcută la un Congres extraordinar.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Schimb de replici între Iliescu şi Geoană

Iliescu: Scorul la euroalegeri, cel mai slab din istoria PSD, ar fi necesar un Congres extraordinar

„Fără îndoială că se impune o analiză după rezultatele obţinute de PSD după acest scrutin şi cred că o analiză se impune în perioada următoare la nivelul tuturor structurilor de partid. Poate şi un Congres extraordinar, trebuie judecat”, a spus Iliescu, comentând rezultatul partidului la scrutinul privind euroalegerile.

„O analiză este necesară, pentru că este cel mai slab rezultat pe care l-a avut PSD, şi asta la trei ani de zile după trecerea în opoziţie. În 1999, la trei ani de opoziţie, PDSR se lansa ca principala forţă politică a ţării. Acum, iată, se zbate în jurul a 20%, a trecut în plan secund şi asta trebuie să de dea de gândit tuturor militanţilor patidului”, a apreciat preşedintele de onoare al PSD.

El a arătat că trebuie făcută o „analiză seriosă” şi despre cauzele situaţiei actuale a PSD şi despre cum anume să se pregătească partidul pentru un an electoral foarte dur.

„Se impune o analiză serioasă pentru toată perioada care urmează. PSD este singurul partid al stângii româneşti care a fost în toată această perioadă principalul partid politic al ţării. Să vedem ce anume trebuie să relanseze partidul”, a spus Iliescu.

El a arătat că discuţiile despre cine este vinovat pentru actuala situaţie a PSD trebuie să facă obiectul respectivei analize.

„Cine e vinovat? Asta trebuie să fie obiectul analizei. Trebuie o analiză de fond asupra partidului ca atare şi care sunt factorii determinanţi ai forţei PSD în raport cu electoratul... Împreună cu toţii să găsim soluţiile şi căile şi formele şi oamenii capabili să dea forţă...  Asta este obiectul analizei”, a spus preşedintele de onoare al PSD.

Întrebat dacă un Congres extraordinar ar putea oferi soluţiile de ieşire a PSD din actuala situaţie, Iliescu a răspuns: „Este posibil. Un Congres extraordinar să fie forumul în care să se apeleze la activul de bază al partidului, să fie şi măsuri care să dea vigoare şi dinamism partidului, la această analiză”.

În replică, preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat că partidul are nevoie de linişte, el replicând astfel afirmaţiilor preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, care apreciase că ar fi necesar un Congres extraordinar după cel mai slab scor din istoria partidului.

Întrebat de ziarişti dacă în PSD se impune un Congres extraordinar, aşa cum au apreciat preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, precum şi alţi lideri, Geoană a răspuns: „În acest moment, partidul are nevoie de linişte şi dacă ar fi fost alături de noi ar fi auzit de la baza partidului că toţi cer linişte şi unitate, să ne concentrăm pe alegerile locale pentru a recupera cele şase, şapte procente faţă de cei care au câştigat, conjuctural, alegerile europarlamentare. Cei care vorbesc de congres probabil că se gândesc la convocarea în 2010, conform statutului nostru”.

Geoană a apreciat că, „pentru această etapă”, rezultatul obţinut de PSD este „relativ bun”.

„Evident că speram la un scor mai bun (...), nu sunt nici rezultate care să ne descurajeze, dar după trei ani de atacuri, frământări interne, inclusiv din partea unora care acum ridică vocea, este un rezultat bun”, a conchis liderul social-democrat.

Rezultatele parţiale ale euroalegerilor, după centralizarea voturilor din 85,02% indică un scor de 22,15% pentru PSD.

Conducerea partidului analizează la această oră rezultatele obţinute la euroalegeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici