Prima pagină » Politic » Schimbare majoră: Vinietei pentru traficul greu va fi plătită pentru distanţa parcursă. Anunţul lui Cătălin Drulă

Schimbare majoră: Vinietei pentru traficul greu va fi plătită pentru distanţa parcursă. Anunţul lui Cătălin Drulă

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat luni seara un nou sistem de taxare a traficului greu, care va fi introdus din 2023. Este vorba de eliminarea actualeleor viniete şi aplicarea unor taxe pe distanţele parcurse.
Schimbare majoră: Vinietei pentru traficul greu va fi plătită pentru distanţa parcursă. Anunţul lui Cătălin Drulă
Cosmin Pirv
07 iun. 2021, 22:00, Politic

„În ceea ce priveşte traficul greu, maşinile peste 7,5 tone, camioane, TIR-uri, autocare, în aproape toate ţările din Europa, dacă nu mă înşel 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea reţelelor de drumuri naţionale nu pe timp, ca în România, unde cumpărăm o vinietă care e valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanţă parcursă. Chiar şi ţările de lângă noi, Bulgaria, Ungaria, mai departe Austria, folosesc deja acest sistem. E vorba ca şi noi să facem această trecere, pentru traficul greu”, a declarat Cătălin Drulă, la Digi24.

Acesta a precizat că pentru maşinile mici sistemul nu va fi schimbat.

„Aşa e şi în Austria: pentru maşini mici se plăteşte vinietă, traficul greu plăteşte la distanţă parcursă, sunt diverse metode şi sisteme, unele implică un sistem montat la bordul camionului, altele sunt bazate pe camere care recunosc numărul de înmatriculare. E vorba de a ne alinia acestei tendinţe de taxare europeană, ceea ce permite o taxare mai corectă şi a utilizării, şi a poluării, permite să avem o competiţie mai echilibrată între traficul feroviar şi cel rutier”, a mai spus ministrul.

Conform acestuia, Austria încasează 300 de milioane de euro din vinietă, care se aplică maşinilor mici, iar România ia tot 300 de milioane per total, din toate categoriile, în timp ce austriecii mai iau 1,2 miliarde din taxarea traficului greu: „Adică traficul greu plăteşte grosul utilizării şi al întreţinerii reţelei de drumuri”.

Întrebat de când se va aplica noul sistem, Cătălin Drulă a spus că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte: „Colegii de la Ministerul Fondurilor Europene au datele exacte, dar cred că este vorba de anul 2023, spre sfârşit pentru introducerea acestui sistem”.

Ministrul a anunţat că vor fi organizate consultări cu industria tranportului, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul taxei.