Schulz, elogiat de Iliescu şi Constantinescu la primirea titlului de doctor Honoris Causa al SNSPA

Preşedintele PE, Martin Schulz, a primit, miercuri seară, în Aula Magna a BCU, titlul de doctor Honoris Causa al SNSPA, printre cei care i-au adus elogii numărându-se şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Urmărește
452 afișări
Imaginea articolului Schulz, elogiat de Iliescu şi Constantinescu la primirea titlului de doctor Honoris Causa al SNSPA

Schulz, elogiat de Iliescu şi Constantinescu la primirea titlului de doctor Honoris Causa al SNSPA (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Ion Iliescu a arătat că îl cunoaşte pe Schulz încă din 1998, de când acesta reprezenta grupul socialiştilor în Parlamentul European şi a devenit unul dintre susţinătorii aderării României la UE.

"Martin Schulz, ca reprezentant al SPD a fost unul dintre susţinătorii noştri fideli, el manifestând acest lucru atât în relaţiile bilaterale, dar şi în Parlamentul Europei. S-a manifestat ca un real prieten al României", a spus Iliescu.

Pe de altă parte, fostul preşedinte Emil Constantinescu a arătat că în calitate de fost rector al Universităţii din Bucureşti a acordat şi primit de multe ori distincţia de doctor Honoris Causa.

"Acordarea acestei distincţii a fost extinsă şi la acei lideri politici care prin activitatea lor contribuie ca ştiinţa, învăţământul, educaţia să se dezvolte şi astfel contribuie la progresul societăţii", a spus Constatinescu, el remarcând şi că Schulz este unul dintre puţinii "oamenii politici oneşti din această perioadă.

La rândul său, Schulz a arătat că nu a făcut studii universitare şi chiar şi la liceu a fost unul dintre cei mai indisciplinaţi elevi şi de aceea ulterior a arătat mereu admiraţie pentru cei care au reuşit să obţină o diplomă de studii universitare.

"Ştiu cât trebuie investit şi sacrificat pentru a deveni un membru de succes al comunităţii academice", a spus Schulz.

Liderul PE a şi cum a intrat în politică încă din perioada liceului. A fost scos la ora de matematică la tablă să rezolve o problemă, însă el a ţinut un discurs de 10 minute pe altă temă, iar la final profesorul i-a spus "Martin, matematica este inutilă pentru tine, dar poţi încerca să devii politician", sfat pe care tânărul l-a urmat.

El a rostit şi un discurs, în care a arătat că UE nu este ceva sigur şi fără alternativă, iar mulţi europeni o percep nu ca o soluţie, ci ca o problemă. Potrivit lui Schulz, UE nu trebuie continuată doar pentru a răspunde provocărilor economiei globalizate, ci având în vedere şi ororile care s-au comis în prima parte a secolului XX, într-o Europă dezbinată de naţionalism şi neîncredere.

"Europa este poate într-o stare proastă, este poate birocratică, anonimă. Să o facem mai transparentă, mai eficientă, mai puţin birocratică, să o facem recunoscută, dar, vă rog, să nu o distrugem, să o apărăm!", a concluzionat Schulz.

Printre cei care i-au mai adus elogii lui Schulz au fost ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ecaterina Andronescu, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, preşedintele CJ Iaşi Cristian Adomniţei, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a SNSPA, Cristian Pîrvulescu, rectorul SNSPA Remus Pricopie.

La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, Nicolae Idu, precum şi alţi reprezentanţi ai mediilor politic şi academic.

Schulz s-a născut în 1956 în orăşelul german Hehlrath. Spirit autodidact, după ce a terminat liceul a încercat să îşi câştige existenţa ca vănzător de cărţi, începând şi cariera politică la vârsta de 19 ani, ca membru al Partidului Socialist German (SPD).

În 1982 şi-a deschis propria librărie în Wurselen, iar în 1986 a fost ales primar al acestui oraş. Din 1994 a fost ales în Parlamentul European, în 2004 a devenit liderul grupului socialist din PE, iar pe 17 ianuarie 2012 a devenit preşedintele legislativului european pentru un mandat de doi ani şi jumătate.

Este căsătorit, are doi copii, iar pasiunile sale sunt lectura, istoria şi fotbalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici