Scrisoare despre „procedura abuzivă” de destituire a Avocatului Poporului, trimisă la Consiliul Europei

Senatorul Titus Corlăţean a atras atenţia Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE cu privire la „procedura abuzivă" declanşată de partidul de guvernământ pentru destituirea Avocatului Poporului şi reclamă abuz de putere din partea Guvernului.

Urmărește
1378 afișări
Imaginea articolului Scrisoare despre „procedura abuzivă” de destituire a Avocatului Poporului, trimisă la Consiliul Europei

Scrisoarea despre procedura de destituire a Avocatului Poporului, timisă la Consiliul Europei

Senatorul PSD Titus Corlăţean a atras atenţia asupra situaţiilor specifice din statele membre ale Consiliului Europei, „inclusiv cu privire la o serie de evoluţii îngrijorătoare din punct de vedere democratic înregistrate în România şi generate de conduita nedemocratică şi tentaţia abuzului de putere din partea Guvernului”.

„A subliniat totodată rolul important care revine Parlamentului de a temporiza aceste puseuri de abuz de putere din partea Executivului şi de restrângere exagerată a liberului exerciţiu al drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Şi-a exprimat în acelaşi timp dezaprobarea faţă de lipsa de informare a Parlamentului cu privire la măsurile luate de Guvern şi modul netransparent de comunicare de către autorităţile responsabile a situaţiei reale a persoanelor testate pentru noul coronavirus. A relevat, totodată, atacurile politice inacceptabile ale primului ministru şi ale partidului de guvernământ la adresa unor instituţii independente fundamentale ale oricărei democraţii, cu referire specială la atacurile politice îndreptate împotriva Curţii Constituţionale, respectiv Avocatului Poporului”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului.

Potrivit sursei citate, Corlăţean s-a referit la „procedura abuzivă” declanşată de partidul de guvernământ pentru destituirea în Parlament a Avocatului Poporului.

„În context, a menţionat că atacurile politice se explică prin exercitarea independentă a atribuţiilor legale de control constituţional de către Curtea Constituţională, care a declarat neconstituţionale mai multe măsuri adoptate de Guvern în perioada pandemiei. Mai mult, în opinia senatorului Corlăţean, exercitarea independentă a competenţelor Avocatului Poporului de apărare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, încălcate în mod repetat de către Guvern, a generat o profundă nemulţumire din partea guvernanţilor. Aspectele semnalate de senatorul Corlăţean au trezit preocuparea membrilor comisiei şi vor fi examinate şi preluate de parlamentarul britanic care urmează să îşi finalizeze proiectul de raport”, se mai arată în comunicat.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, după ce Ludovic Orban a cerut demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, că „se impune” sesizarea Parlamentului European şi a Comisiei Europene, precum şi a Comisiei de la Veneţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici