- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scutaru: Nica a arătat că ar trebui o iniţiativă privind verificarea persoanelor numite în funcţii
Ministrul de Interne, Dan Nica, le-a spus, marţi, deputaţilor din Comisia de apărare, că ar trebui să existe o iniţiativă legislativă care să precizeze atribuţiile autorităţilor competente în verificarea persoanelor care sunt numite în funcţii, a declarat George Scutaru, vicepreşedinte al comisiei.
"În timpul audierii din comisie, s-a remarcat nemulţumirea ministrului Dan Nica pentru situaţia în care a fost pus, adică de a nu fi informat că o persoană în fruntea DGIPI urma să fie arestată. Ministrul a sugerat că, din cauza actualului cadru legislativ, ne mai putem trezi cu asemenea situaţii, ca persoane propuse în anumite funcţii să aibă probelme cu justiţia şi cei care le numesc să nu fie informaţi", a explicat Scutaru.
El a precizat că Nica le-a spus deputaţilor din comisie că nici el şi nici premierul nu au ştiut de faptul că fostul şef al DGIPI era cerecetat de DNA.
Potrivit lui Scutaru, mai mulţi deputaţi au fost mulţumiţi de faptul că nu s-a ştiut de la DNA de cerecetarea care a dus la scandalul din DGIPI.
"Rămîne ridicolul situaţiei şi domnul Nica a arătat că ar trebui să existe o iniţiativă legislativă care să reglementeze atribuţiile autorităţilor competente în verificarea persoanelor care sunt numite în funcţie şi sancţiunile în cazul în care nu se face această informare", a adăugat vicepreşedintele Comisiei de apărare.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, marţi, după audierea în Comisia de apărare din Cameră, că este nevoie de o intervenţie legislativă prin care să se evite pe viitor cazuri precum cel al numirii lui Cornel Şerban la DGIPI, el vorbind de o avizare prealabilă.
"Sunt multe lucruri care necesită şi o intervenţie legislativă. S-a ridicat problema necesităţii avizării de către instituţiile statutului a persoanelor care ocupă o funcţie de demnitate - secretar şi aşa mai departe, în sus - astfel încât în momentul numirii să nu existe niciun fel de posibilitate ca cineva să se afle într-o situaţie neplăcută", a precizat Nica, la ieşirea de la audieri.
El a arătat că au fost prezentate şi puncte de vedere diferite, invocându-se faptul că actele premergătoare se desfăşoară sub un secret absolut. "Dacă s-ar şti că se cere avizul şi cineva spune că avizul ar fi negativ, s-ar încălca principiul stabilit prin lege al secretului actelor premergătoare şi atunci cine ar da acea informaţie ar intra şi el sub incidenţa legii", a adăugat Nica.
Întrebat dacă aceasta a fost motivaţia DNA pentru faptul că nu l-a informat în privinţa lui Cornel Şerban, Nica a precizat: "Nu. Acest lucru mi l-a spus procurorul general al DNA. Mi-a spus foarte clar că aceste date nu au putut să fie furnizate şi nu vor fi furnizate niciodată pentru că ele ţin de secretul actelor premergătoare, de secretul urmăririi penale şi, pentru că nu se doreşte prejudicierea unei anchete care se află în curs, niciodată nu va da aceste informaţii".
Nica a mai spus că membrii Comisiei de apărare s-au întrebat cum se va proceda pe viitor, astfel încât situaţii de genul celei de la DGIPI să nu se mai întâmple.
"Membrii comisiei au rămas să delibereze, să caute o soluţie legislativă. Din discuţii am înţeles că soluţia care se prefigurează este aceea a obligativităţii prin lege de a se da aceste avize. Este o formulă de tipul celei care se aplică la informaţiile clasificate", a mai spus Nica.
Preşedintele Comisiei de Apărare din Cameră, Costică Canacheu (PDL), a declarat, marţi, că faptul că ministrul Administraţiei şi Internelor Dan Nica şi premierul Emil Boc nu au ştiut de ancheta privindu-l pe Cornel Şerban ţine de normalitate şi demonstrează că sistemul a funcţionat în acest caz.
"Apreciez faptul că nu s-a ştiut de anchetă şi că nu este o vulnerabilitate pentru sistemul nostru şi nici pentru ministrul Dan Nica sau pentru premierul Emil Boc. Din contră, este o demonstraţie că sistemul funcţionaează şi nu sunt în culpă cei doi înalţi demnitari ai statului român, ba, din contră, la data numirii nu au avut de la instituţiile cu abilităţi în acest domeniu nici o sesizare care să pună sub semnul întrebării această numire", a precizat Canacheu, la sfârşitul audierii de către Comisie a ministrului Dan Nica.
Şeful DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petre Pitcovici, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti au fost reţinuţi de DNA, în noaptea de marţi spre miercuri. Potrivit unui comunicat remis, miercuri, de DNA, Cornel Şerban este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în noaptea de miercuri spre joi, ca fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA Petre Pitcovici şi omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu să fie cercetaţi în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.