Sebastian Burduja: Există o inechitate pe piaţa energetică europeană / România, Grecia şi Bulgaria au depus o scrisoare la UE

Există o inechitate în piaţa energetică europeană, a declarat miercuri Sebastian Burduja, ministrul Energiei, care a anunţat că România, Grecia şi Bulgaria au depus o scrisoare la UE cu privire la crearea unei pieţe energetice funcţionale.

Urmărește
150 afișări
Imaginea articolului Sebastian Burduja: Există o inechitate pe piaţa energetică europeană / România, Grecia şi Bulgaria au depus o scrisoare la UE

Sebastian Burduja a anunţat miercuri că România, Bulgaria şi Grecia au depus o solicitare de a dezbate în cadrul Consiliului de miniştri de la Luxemburg din 15 octombrie solicitarea cu privire la „o piaţă energetică funcţională, de fapt o uniune energetică, aşa cum şi-au dorit-o părinţii fondatori”.

„Dacă noi ne obligăm şi cred că respectăm regulile europene, inclusiv prin prisma procesului de decarbonizare de tranziţie verde, atunci sigur că cerem să avem aceleaşi drepturi, de fapt acces la energie la un preţ competitiv, comparabil cu preţul pe care alte state îl plătesc”, a spus Burduja.

Acesta a dat exemple care arată că România cumpără energie mai scumpă decât alte state europene.

„Mă refer strict la preţurile de pe piaţa zilei următoare, nu sunt preţuri care afectează factura românului de rând sau a companiilor care plătesc aceste facturi, pentru că acolo sunt preţurile plafonate, dar evident furnizorii mai cumpără şi de pe piaţa zilei următoare şi atunci o să-mi permit să vă arăt: de exemplu în 11 iulie România plălăteşte 190 de euro, Franţa 78, Spania 86, Cehia 100, Austria, foarte interesant, 75”, a exemplificat ministrul.

El adaugă că „este foarte interesant să constatăm că dincolo de Austria preţurile cresc foarte mult”: „De ce? Pentru că atât Austria, cât şi Slovacia, în mod repetat, ani la roândul, nu şi-au îndeplinit angajamentele de interconectare cu pieţele vecine. Aşadar de energia ieftină pe care o produce Franţa, de exemplu, beneficiem doar dacă austriecii, slovacii, îşi vor dezvolta aceste capacităţi de interconexiune”.

Ministrul a arătat că România, Bulgaria şi Grecia vor solicita anumite măsuri.

„Aceste preţuri, trebuie să conştientizăm, chiar dacă nu se reflectă acum în preţurile românilor, dacă am lua toată energia de piaţa zilei următoare, mă întreb cum ar putea fi competititivă o companie din România, plătind de 3, de 5, de 8 ori mai mult decât o companie din Franţa, nu se poate. (...) Aceste lucruri trebuie spuse, iar prin intermediul CE sunt convins că vom avea rezultate pozitive”, a adăugat Burduja.

El a fost întrebat dacă România a propus CE prelungirea actualei scheme de sprijin pentru consumatori.

„Este unul dintre punctele vizate de scrisoarea comună cu Grecia şi Bulgaria, singur că nu explicit asta cerem, dar dacă vom avea acordul celorlalte state, şi crde că n-au cum să refuze un adevăr evident pentru toată lumea că există o inechitate în piaţa energetică europeană, poate fi o variantă de lucru”, a răspuns Sebastian Burduja.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici