Guvernul a adoptat joi ultima Hotărâre de Guvern necesară finalizării hidrocentralei de la Răstolița- Mureș, care dă liber defrișării a peste 30 de hectare de teren, ce vor fi eliberate pentru reluarea investiției hidro: „În perioada imediat următoare, vor începe defrișările. Dacă totul merge bine, în toamna aceasta se va umple cuva lacului – până la cota 720 metri”, a declarat ministrul.
Construcția Hidrocentralei de la Răstolița a început în anul 1989. Controversele legate de proprietatea terenului și de compensarea proprietarilor afectați de exproprieri au fost unul dintre motivele importante care au sistat proiectul. Lucrările au fost finalizate în proporție de 89%, iar investiția statului român depășește suma de 714 milioane de lei.
„Lucrăm la proiectul pentru reluarea lucrărilor la Răstolița de peste un an și jumătate, iar pentru noi ziua de astăzi este aproape un miracol”, a declarat Sebastian Burduja, evidențiind că a fost o muncă de echipă între ministerul Energiei și ministerul Mediului.
Oficialul este convins că, până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național, iar hidrocentrala ar deveni, astfel, primul obiectiv de acest fel deblocat și finalizat, în istoria recentă a României.
Răstolița are o putere instalată de 35,2 MW, necesarul pentru alimentarea unui oraș, și o producție anuală estimată de 120 Gwh, energie 100% verde, regenerabilă.
Barajul are o lungime de 390 metri la coronament și 350 metri la bază, iar înălțimea de 105 metri.
Galeria de aducțiune se întinde pe o distanță de 8,5 km, iar cuva lacului, pentru care urmează defrișările, va stoca 24 de milioane metri cubi de apă.
Ministrul energiei nu consideră amenajarea Răstolița doar un proiect de energie: „Este o declarație de independență națională”, a scris joi pe pagina sa de Facebook, subliniind că a promis deblocarea hridocentralelor începute cu zeci de ani în urmă și lăsate în paragină.