Secretarul general al UDMR: Uniunea doreşte ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional în 20 de ani

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, miercuri, că Uniunea doreşte ca, pe termen lung, în următorii 20 de ani, limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional, pentru atingerea acestui obiectiv fiind nevoie de modificarea Constituţiei şi de susţinerea politicienilor români.

Urmărește
611 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al UDMR: Uniunea doreşte ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional în 20 de ani

Secretarul general al UDMR: Uniunea doreşte ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional în 20 de ani (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Kovacs a declarat, într-o conferinţă de presă, că limba maghiară ar putea deveni limbă oficială în zonele în care populaţia maghiară trăieşte "în bloc", în secuime, în regiuni din Bihor, Satu Mare sau Sălaj.

"Prin paşi mărunţi am ajuns de la zero drepturi lingvistice în 1989 la 64 şi nu vrem să ne oprim aici, pe termen lung scopul nostru este ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional. Dacă ţinem cont de faptul că în 22 de ani am ajuns de la zero la 64 de drepturi lingvistice, atunci în următorii 20 de ani vom ajunge ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional. Acest lucru îl vom atinge prin politica paşilor mărunţi, fiecare drept lingvistic fiind în direcţia oficializării limbii maghiare la nivel regional. Mă refer la locuri unde populaţia maghiară trăieşte în bloc, în secuime, în regiuni din Bihor, Satu Mare sau Sălaj, unde maghiarii trăiesc în proporţie de 60 - 80 la sută. Oficializarea limbii maghiare se va face prin modificarea Constituţiei şi de aceea contăm pe voturile a 44 la sută dintre politicienii români şi pe sprijinul comunităţilor locale româneşti", a spus Kovacs Peter.

Acesta a participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la lansarea unei broşuri cu drepturile lingvistice pe care le au maghiarii din România şi pe care aceştia pot să le utilizeze în relaţia cu diferite instituţii.

Broşura, editată într-un tiraj de trei mii de exemplare de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, va fi distribuită începând cu 25 aprilie în şapte judeţe din Transilvania cu populaţie maghiară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici