Secţia Specială, tot mai aproape de desfiinţare după votul din comisiile de specialitate

  • Proiectul a fost adoptat cu 17 voturi pentru şi 11 împotrivă
  • Bologa: Anul trecut, peste 85% dintre procurori au votat pentru desfiinţarea SIIJ
  • Ciolacu: Vom ataca la CCR cu sau fără acest amendament
  • Săptămâna viitoare, proiectul va intra la vot în plenul Camerei Deputaţilor
Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului Secţia Specială, tot mai aproape de desfiinţare după votul din comisiile de specialitate

Epopeea Secţiei speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie este departe de-a se termina. SIIJ este la un pas de a fi desfiinţată după ce Comisia Juridică a adoptat proiectul de lege cu 17 voturi pentru şi 11 împotrivă.

Au ieşit scântei, însă, în timpul votului din comisie. În cele din urmă, proiectul de lege a fost adoptat cu amendamente. Mai exact, judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată numai cu avizul CSM. Acesta va intra săptămâna viitoare la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Senatul este forul decizional în acest caz.

Preşedintele Comisiei Juridice spune că această secţie a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România şi a avut două scopuri. 

„Primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor şi redirecţionarea dosarelor penale ale unor politicieni de la DNA către această secţie specială, prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, plângere”, a spus preşedintele Comsiei juridice, deputatul USR PLUS Mihai Badea.

Procurorul General, Gabriela Scutea, spune că această secţie este departe de-a le asigura cetăţenilor un acces eficient la Justiţie.

„Am exprimat în mod constant poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea SIIJ, motivată de elemente care, consider eu, de la început nu au susţinut de o manieră convingătoare aceste competenţe speciale”, a adăugat procurorul general, Gabriela Scutea.

Şeful DNA, Crin Bologa spus că, în cazul desfiinţării acestei secţii, DNA este pregătită să preia dosarele care îi vor reveni şi „va încerca şi va reuşi să facă anchete profesioniste şi echidistante".

„Apariţia acestei secţii a fost o insultă pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor, pentru cei cinstiţi şi oneşti, şi nu a fost necesară. A fost o insultă pentru că fenomenul corupţiei nu este răspândit în rândul procurorilor şi judecătorilor”, a declarat Bologa.

La o jumătate de oră de la începerea şedinţei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit lucrările Comisiei juridice.

De cealaltă parte, PSD a anunţat că vrea să atace la Curtea Constituţională proiectul privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.

„Ne menţinem punctul de vedere. Vom ataca la Curtea Constituţională cu sau fără acest amendament pe care eu îl consider neconstituţional”, spune Ciolacu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici