Secţiile de votare din judeţele Transilvaniei s-au deschis fără a fi semnalate incidente

Secţiile de votare din judeţele Transilvaniei s-au deschis, duminică, la ora 7.00, fără a fi semnalate incidente, aproape şase milioane de persoane din această zonă a ţării fiind aşteptate la urne pentru alegerea preşedintelui României şi pentru referendumul privind Parlamentul.

Urmărește
316 afișări
Imaginea articolului Secţiile de votare din judeţele Transilvaniei s-au deschis fără a fi semnalate incidente

Secţiile de votare din judeţele Transilvaniei s-au deschis fără a fi semnalate incidente (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, până la ora 7.00, la biroul electorale judeţene din Arad, Alba, Sibiu, Sălaj, Bihor, Covasna, Timiş, Maramureş, Hunedoara, Mureş, Satu Mare, Harghita, Cluj, Bistriţa-Năsăud nu au fost semnalate incidente care să împiedice deschiderea secţiilor de vot.

"La nivelul judeţului Cluj toate secţiile de votare au fost deschise la ora 7.00. Nu am primit sesizări că nu s-ar fi deschis la ora fixată", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mircea Abrudean, membru în Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Cluj.

În judeţul Cluj, 597.018 de persoane cu drept de vot sunt înscrise pe listele electorale permanente, fiind aşteptate, duminică, la urne, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendumul naţional privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Cluj, Anca Stănescu, pentru judeţ au fost tipărite 2,1 milioane de buletine de vot şi s-au primit circa 3.500 de ştampile cu menţiunea "Votat". Prefectura Cluj a comandat ştampile pentru fiecare secţie de votare, care au costat 5.970 de lei, şi a achiziţionat camere web şi memory stick-uri pentru secţiile speciale.

În judeţ vor fi deschise 694 de secţii de votare, din care 97 sunt secţii speciale.

În judeţul Alba, sunt aşteptaţi la urne 322.400 de cetăţeni cu drept de vot şi au fost organizate 513 secţii de votare, din care 79 speciale.

Potrivit prefectului de Alba, Ştefan Bardan, au fost tipărite 354.640 buletine de vot, pentru secţiile speciale fiind estimat un necesar de 19.500 de buletine de vot. Estimarea s-a făcut în funcţie de numărul de alegători care au votat la alegerile europarlamentare pe listele suplimentare şi de procentul de prezenţă la vot la aceste alegeri, estimat la o prezenţă de peste 50 la sută la alegerile prezidenţiale.

Conform sursei citate, majoritatea secţiilor de votare din Alba au fost amenajate în cămine culturale, şcoli generale, licee sau grădiniţe, însă există cazuri în care acestea funcţionează într-un fost cinematograf, în incinta unui bazin olimpic sau în sediul unor societăţi comerciale.

În localitatea Sibişeni, comuna Vinţu de Jos, secţia de votare va funcţiona în casa parohială. De asemenea, locuitorii din satele Cărpiniş, Reciu şi Secăşel vor vota în sediile fostelor CAP-uri, iar în Ocna Mureş o secţie de votare va fi amenajată în Clubul Vânătorilor din localitate. În Şugag, secţia de votare va fi amenajată în clădirea Muzeului Etnografic din localitate.

Cea mai mare parte a secţiilor de votare vor comunica prin intermediul telefoanelor fixe sau mobile, însă există şi câteva secţii aflate în localităţi izolate din zona montană, unde Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a montat aparatură de radio emisie prin care acestea vor putea comunica, în timpul scrutinului, cu Biroul Electoral Judeţean Alba.

Cele 79 de secţii speciale vor fi înfiinţate în gări, autogări, primării, şcoli sau cămine studenţeşti. La Alba Iulia, sunt două secţii de votare speciale, una în gară şi alta într-un cămin studenţesc, la Sebeş în autogară, iar la Teiuş, Vinţu de Jos şi Blaj în gări. Aceste secţii vor fi supravegheate prin camere web care vor înregistra tot procesul electoral.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Alba, pentru scrutinul de duminică au fost luate măsuri speciale de ordine, pentru paza secţiilor fiind mobilizaţi aproximativ 1.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri militari şi poliţişti comunitari.

În judeţul Arad, sunt aşteptaţi la urne 397.101 alegători, pentru care au fost amenajate 508 secţii de votare, din care 112 în municipiul Arad. În judeţ au fost înfiinţate 85 de secţii speciale, din care cinci în municipiul Arad.

În ziua alegerilor, circa 900 de poliţişti şi 200 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică. Forţele de ordine vor fi completate de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi zeci de poliţişti de frontieră.

Preşedintele BEJ Arad este judecătorul Gheorghe Trif, care îl are ca locţiitor pe judecătorul Otto Şandor Szep. Al treilea membru în BEJ este judecătorul Liliana Şodinca.

În judeţul Bihor, sunt aşteptaţi la urne aproximativ 505.000 de cetăţeni cu drept de vot, din care 189.000 în Oradea.

Astfel, au fost amenajate 758 de secţii de votare, dintre care 106 sunt speciale. În municipiul Oradea sunt 147 de secţii de votare, dintre care patru speciale - la Spitalul Clinic Judeţean, la Universitatea Oradea, în campusul universitar "Emanuel" şi la gara centrală.

În Bistriţa-Năsăud, la scrutin sunt aşteptaţi 260.685 de alegători, care îşi pot exprima opţiunea în 375 de secţii de votare, din care 313 permanente şi 62 speciale. În municipiul Bistriţa, funcţionează 57 de secţii de votare, iar în oraşele Năsăud, Beclean şi Sângeorz-Băi alte 29. În cele 58 de comune ale judeţului sunt 289 de secţii de votare.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Bistriţa-Năsăud, 235 de secţii de votare sunt în instituţii de învăţământ, 69 în instituţii de cultură, iar 71 în alte spaţii, precum primării, case de nunţi, sediul Clubului Rotary Bistriţa, autogări, spitale, dar şi la casa de vânătoare Beclean.

Pentru organizarea alegerilor, Prefectura Bistriţa-Năsăud a primit 2,02 milioane de lei, din care 1,5 milioane de lei vor fi utilizaţi pentru plata indemnizaţiilor preşedinţilor şi locţiitorilor şefilor secţiilor de votare, ale membrilor Biroului Electoral Judeţean (BEJ) şi pentru alte cheltuieli de personal, 500.000 de lei pentru bunuri şi servicii, iar 12.000 de lei reprezintă active fixe nefinanciare.

Judeţului Bistriţa-Năsăud i s-au repartizat 305.170 de buletine de vot pentru alegerea preşedintelui României, 305.170 de buletine pentru referendumul naţional, de culoare neagră, purtând numărul unu, şi alte 305.170 de buletine de vot de culoare albastră, cu numărul doi.

Prefectura Bistriţa-Năsăud a cumpărat 62 de camere web pentru cele 62 de secţii de votare speciale şi a constituit un grup de lucru pe lângă Comisia tehnică judeţeană, cu specialişti IT, persoane din cadrul Prefecturii şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean, care să se ocupe de preluarea imaginilor şi de stocarea lor pe DVD-uri. Totodată, a fost încheiat un contract de service pentru asistenţă tehnică pe perioada amenajării şi funcţionării secţiilor de votare speciale.

Pentru funcţiile de preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare s-au înscris 1.250 de persoane, din care au fost desemnate 750, în urma unei trageri la sorţi care a avut loc la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Măsurile de ordine şi pază la cele 375 de secţii de votare vor fi asigurate de Poliţia Judeţeană Bistriţa-Năsăud, la 166 de secţii, de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, la 92 de secţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, la 95 de secţii, Poliţia Comunitară, la 16 secţii de votare, iar poliţiştii din cadrul Instituţiei Prefectului vor asigura paza a şase secţii de votare.

În judeţul Braşov, sunt aşteptaţi la urne 517.000 de alegători, din care circa 256.000 în municipiul Braşov.

Peste 700 de poliţişti, poliţişti comunitari şi jandarmi vor fi mobilizaţi în Braşov pentru asigurarea măsurilor de pază şi protecţie la cele 510 secţii de votare din judeţ în ziua alegerilor. De asemenea, vor fi organizate 21 de filtre rutiere pe arterele principale din judeţ, unde vor fi oprite în trafic microbuze şi autobuze, pentru a se preveni "turismul electoral".

În judeţul Covasna, 186.824 de alegători sunt aşteptaţi la urne.

Potrivit prefectului de Covasna, Codrin Munteanu, judeţul a primit 215.006 de buletine de vot pentru fiecare proces electoral şi restul materialelor necesare.

În Covasna sunt 256 secţii de votare, din care 48 sunt secţii speciale. O astfel de secţie specială este deschisă în fiecare comună, trei în oraşul Covasna (la două hoteluri şi la Spitalul de Cardiologie), două în municipiul Sfântu Gheorghe (la Gară şi la Spitalul Judeţean) şi câte una în oraşele Târgu Secuiesc, Baraolt şi Întorsura Buzăului.

În perioada alegerilor, peste 500 de poliţişti, jandarmi, reprezentanţi ai Poliţiei Comunitare şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor asigura paza secţiilor de votare, precum şi măsurile de ordine şi linişte publică în Covasna.

În judeţul Harghita, pe listele electorale sunt înscrise 271.375 de persoane cu drept de vot.

În cele 67 de unităţi administrative ale judeţului funcţionează 352 de secţii de votare, 69 dintre acestea fiind secţii speciale, destinate cetăţenilor aflaţi în tranzit prin localităţile harghitene. Din totalul secţiilor de votare, aproximativ două treimi sunt organizate în şcoli generale, licee şi grădiniţe.

Pentru alegerile prezidenţiale, judeţului Harghita i-au fost distribuite 308.124 de buletine de vot şi 269.989 de timbre autocolante. În toate secţiile de votare din judeţ, STS a asigurat telefoane mobile şi cartele care au fost înmânate preşedinţilor secţiilor.

Măsurile de ordine şi siguranţă publică pe perioada alegerilor vor fi asigurate de 278 de poliţişti, 200 de jandarmi şi 86 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

În judeţul Hunedoara, peste 410.000 de persoane cu drept de vot sunt aşteptate la urnele amenajate în 598 de secţii de votare.

Pentru alegerile prezidenţiale, au fost imprimate 466.879 de buletine de vot.

Peste 1.000 de poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor asigura paza şi ordinea la secţiile de votare.

Hunedorenii care au actele de identitate expirate şi le pot preschimba chiar şi în ziua alegerilor. Conducerea Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Hunedoara a anunţat că programul de lucru cu publicul, în zilele de duminică în care sunt programate cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, în 22 noiembrie şi 6 decembrie, va fi între orele 8.00-21.00.

În Maramureş, sunt aşteptaţi la urne peste 420.000 de alegători, astfel că judeţului i-au fost alocate peste 1.400.000 de buletine de vot pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul privind Parlamentul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă, numai pentru referendum s-au tipărit peste 990.000 de buletine, inclusiv cele zece la sută în plus prevăzute în lege. De asemenea, din totalul buletinelor de vot pentru alegerile prezidenţiale - circa 480.000 - aproximativ 19.000 au fost estimate ca fiind necesare pentru cele 78 de secţii de votare speciale deschise în toate localităţile judeţului. Cele mai multe secţii de votare speciale sunt în municipiul Baia Mare, la gară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la sediul Universităţii de Nord Baia Mare.

Pentru supravegherea procesului electoral, s-au investit peste 15.000 de lei pentru achiziţionarea sistemelor webcam pentru secţiile speciale din Maramureş. Dan Bucă a precizat că primarii unităţilor administrativ-teritoriale la care sunt arondate secţiile de votare speciale au pus la dispoziţie sisteme de calculatoare şi personal specializat pe toată perioada desfăşurarii procesului electoral din 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie. Imaginile filmate în fiecare secţie de votare specială vor fi stocate pe stick-uri de memorie, care apoi vor fi sigilate şi predate de preşedintele fiecărei secţii de votare speciale la Biroul Electoral Judeţean.

În judeţul Mureş, sunt aşteptaţi la urne 485.718 de cetăţeni cu drept de vot.

Aici sunt amenajate 645 de secţii de votare, din care 105 secţii speciale. Dintre acestea din urmă, patru sunt deschise în municipiul Târgu Mureş (două la căminele studenţeşti, una la Grupul Şcolar Electromureş şi una la Autogară), iar restul - câte una în fiecare municipiu, oraş şi centru de comună din judeţ.

De asemenea, în judeţul Mureş au fost aduse 536.489 de buletine de vot, 3.225 de ştampile cu menţiunea "Votat" şi 645 de ştampile de control. Pentru cele 105 secţii de votare speciale, au fost solicitate 25.900 de buletine de vot, numărul acestora fiind stabilit ţinând cont de numărul de persoane înscrise pe liste speciale la alegerile prezidenţiale din 2004.

Conform unei decizii a BEC, în secţiile speciale nu vor exista urne mobile, dar aceste secţii vor avea camere web şi calculatoare. Imaginile din secţiile de votare vor fi stocate pe DVD-uri sau carduri de memorie, care vor fi predate odată cu borderourile şi buletinele de vot. Persoanele care depun cerere la birourile electorale ale secţiilor de votare şi fac dovada cu acte medicale a faptului că sunt netransportabile pot beneficia de urnă mobilă.

În ceea ce priveşte fondurile alocate desfăşurării alegerilor, judeţului Mureş i-au fost repartizaţi 3.191.000 de lei, din care 2.440.000 de lei pentru cheltuieli de personal, 730.000 de lei pentru materiale şi 21.000 de lei pentru investiţii.

În Satu Mare, un număr de 319.000 de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, la urne.

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Satu Mare, judecătorul Mihai Ciorcaş, aceştia sunt aşteptaţi să voteze în cele 334 de secţii amenajate în localităţile judeţului. Pe lângă acestea, sunt şi 64 de secţii de votare speciale. În municipiile Satu Mare şi Carei, secţiile speciale sunt amenajate în gară, iar în celelalte localităţi în şcoli ori în căminele culturale.

Judeţul Satu Mare a primit 371.446 de buletine de vot pentru alegerea preşedintelui şi 742.892 pentru referendum. De asemenea, în cele 398 de secţii de votare au fost distribuite în total 1.990 de ştampile de vot şi de control, toate personalizate pentru judeţul Satu Mare.

În Sălaj, pe listele electorale permanente sunt înscrise aproximativ 200.000 de persoane.

Potrivit preşedintelui BEJ Sălaj, Monica Kende, în judeţ sunt organizate 296 de secţii de votare (din care circa 200 vor fi în şcoli şi licee), la care se adaugă 62 de secţii de votare speciale, unde vor putea vota doar cei care nu se află în localitatea de domiciliu, după completarea unei declaraţii pe propria răspundere că nu mai votează şi în alt loc.

Sălajul a primit circa 710.000 de buletine de vot necesare alegerilor prezidenţiale şi referendumului, cifra reprezentând necesarul, în funcţie de numărul alegătorilor, şi rezerva de zece la sută prevăzută de lege. Mai exact, sunt 236.425 de buletine de vot pentru alegerea preşedintelui României şi alte 472.850 de buletine de vot pentru întrebarea de la referendum legată de Parlamentul unicameral, respectiv pentru întrebarea legată de numărul de parlamentari. De asemenea, pentru cele 62 de secţii speciale au fost primite 13.000 de buletine de vot.

Odată cu buletinele de vot, în Sălaj au mai ajuns 9.500 de tabele electorale pentru secţiile de votare, alte 5.000 de tabele electorale pentru urnele mobile şi 1.790 de ştampile cu menţiunea "Votat".

Echipe ale Poliţiei Judeţene Sălaj vor asigura paza în 161 de secţii de vot, cele ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean - în 82 de secţii, iar ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă - 75 de secţii. Alte 35 de secţii de votare vor fi păzite de Poliţia Comunitară, trei de reprezentanţi ai Serviciului pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor, iar două secţii se vor afla în paza angajaţilor Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule. În aceste acţiuni sunt implicaţi 640 de angajaţi ai structurilor menţionate.

În judeţul Sibiu, sunt înscrişi pe listele electorale permanente 375.408 de alegători.

Pentru ca sibienii să îşi exercite dreptul de vot, sunt organizate, în total, 471 de secţii de votare. Dintre acestea, 71 sunt secţii speciale, în care sunt aşteptaţi să voteze cei aflaţi în tranzit prin judeţul Sibiu. Opt dintre aceste secţii speciale sunt în municipiul Sibiu, una în gară, una în aeroport, trei în spitale şi restul în căminele studenţeşti.

Pentru a asigura buna desfăşurare a scrutinului, aproximativ 250 de jandarmi şi 392 de poliţişti vor fi implicaţi în paza secţiilor de votare. În plus, Poliţia Judeţeană Sibiu şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi vor avea patrule mobile prin localităţile judeţului pentru a preveni producerea de fapte antisociale, iar IPJ Sibiu va avea şi echipaje rutiere.

În judeţul Timiş sunt înregistrate 602.103 de persoane cu drept de vot, fiind organizate 689 de secţii de votare, dintre care 106 sunt secţii speciale.

Pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale au fost tipărite 728.239 de buletine de vot, iar pentru referendum au mai fost tipărite 1.456.478 de buletine de vot.

De siguranţa desfăşurării alegerilor se vor ocupa aproximativ 2.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici