Sebastian Burduja, vicepreşedinte în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, face radiografia bugetului pe 2021, împreună cu Bogdan Nicolae, gazda emisiunii „ÎN SECURITATE”, la Aleph News.
Vicepreşedintele comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci explică modul cum s-a împărţit bugetul, când vom avea autostrăzi, când se va investi în şcoli şi spitale.
Deputatul Burduja explică că sunt bani suficienţi în buget pentru continuarea campaniei de vaccinare: „Pe termen scurt, prioritatea zero, sănătatea românilor. Punctul zero este sănătatea oamenilor. Avem 900 de milioane de lei în buget pentru vaccinuri. E o sumă.”
Deputatul român spune că sunt alocaţi 62 de miliarde de lei pentru investiţii, adică 5,5% din PIB şi explică investiţiile prioritare: „Este clar că investim în Piteşti-Sibiu, Comarnic-Braşov, de asemenea, drumul ăsta expres foarte important de la Piteşti la Craiova, unde legăm al doilea mare producător auto din ţară. Astea sunt trei investiţii mari care se finanţează toate anul ăsta şi s-au deblocat anul trecut.”
Sebastian Burduja consideră că proiectele de infrastructură trebuie să ţină cont de priorităţile de securitate, motiv în plus să ne grăbim.
„Proiectele de infrastructură trebuie să ţină cont de priorităţile de securitate şi e un motiv în plus, poate cel mai important să ne grăbim, pentru că ştiţi, Rusia este în Crimeea, Crimeea este destul de aproape. Vin ruşii mai repede decât putem noi ajunge de la un capăt la altul al ţării şi asta e o mare problemă. Ele sunt prioritizate într-un document foarte util, Master Planul General de Transport. Din păcate, acest documen n-a fost urmat de fiecare guvern.”
Deputatul Burduja a explicat că peste 47 miliarde de lei din buget provin de la Uniunea Europeană: „Bani europeni prevăzuţi pentru anul ăsta sunt undeva între 47,4 miliarde. Restul până la 1.116 aproximativ miliarde înseamnă bugetul de stat în totalitatea lui. Contează însă şi structura. De exemplu pe investiţii ne-am propus această sumă record de 62 de miliarde de lei, dintre care 60% ar trebui să vină din fonduri europene. Este o ţintă destul de ambiţioasă. Anul trecut a fost cam 50-50, mult mai mult decât în anii precedenţi. Sigur ne ajută şi faptul că şi UE a gândit acest Plan Next generation UE, plan de recuperare, de rezilienţă, spuneţi-i cum doriţi.”
„Sigur că a crescut, de la 35 spre 45 şi previzionăm că ne vom duce până spre 55% din PIB. Sigur, e sub 60% cât prevede criteriul de la Maastricht. Noi acolo avem problema la deficit că suntem peste 3,5, celălalt criteriu.”
Deputatul Burduja declară că la educaţie avem cea mai mare sumă alocată în termeni absoluţi din istoria postdecembristă a României. „Vorbim undeva la 8 miliarde de euro. Mult mai mult decât în ultimii 10 ani. Avem jumătate de miliard de lei pentru burse. Avem un cost standard per elev care creşte cu 26%, avem o alocare care reflectă că educaţia ar trebui să fie o prioritate pentru ţară.”
„Mizăm pe o creştere economică de peste 4%, ceea ce se potriveşte cu acest scenariu al revenirii în V. Ce înseamnă această creştere în V? Am avut o descreştere abruptă şi acum ne aşteptăm să revină serviciile cu elasticitate mare, precum serviciile, HORECA. Anul trecut, salariul mediu nu a scăzut, el a crescut în România. Şomajul nu a crescut.”
„Stăm mai bine ca Ungaria referitor la diversificare şi puţină lume ştie în curând îi vom depăşi şi la PIB per capita, Ungaria decontând din plin politica absurdă din ultimii ani.”
„Am văzut români care performează în diaspora în toate domeniile. De ce avem nevoie de educţie finnaciară? În primul rând, ca să-i protejăm pe români în calitate de consumatori, în primul rând de produse bancare, şi să nu se înhame la nişte contracte care ulterior îi pun în nişte situaţii extrem de vulnerabile şi pe de altă parte să mişcăm banul în economie într-un mod cât mai productiv.”