- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a încheiat după o oră. Care au fost temele discutate
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a încheiat, joi, după o oră de discuţii, în lipsa premierul Victor Ponta, care se află în concediu în Statele Unite ale Americii. Administraţia Prezidenţială nu a comunicat agenda şedinţei CSAT şi nici nu au fost făcute publice imagini de la începutul şedinţei, aşa cum se obişnuieşte înaintea unor astfel de reuniuni.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a început (Captură video)
Membrii CSAT au luat în discuţie, joi, evoluţiile de securitate din flancul estic al NATO, dar şi "riscul escaladării situaţiei" din zona sudică a Alianţei, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, care precizează că s-a reluat în şedinţa CSAT şi tema defrişărilor ilegale.
Potrivit comunicatului Administraţiei prezidenţiale, "membrii Consiliului au analizat evoluţiile de securitate din proximitatea flancului estic al NATO, impactul regional şi consecinţele pentru România ale acestor evoluţii", precum şi "preocupările mai ample la nivel aliat faţă de riscul escaladării situaţiei" din zona de sud a Alianţei Nord-Atlantice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Potrivit unor surse, membrii CSAT au discutat concret despre situaţia din Ucraina şi Turcia, dar şi cea din nordul Africii.
De asemenea, în şedinţa CSAT au fost analizate riscurile şi vulnerabilităţile la adresa patrimoniului forestier naţional "determinate de defrişările ilegale", fapt ce are un impact major asupra mediului de afaceri şi asupra bugetului consolidar al României. Situaţia defrişărilor ilegale a mai fost pe agenda CSAT, în şedinţa din 9 mai, în contextul în care preşedintele ceruse Parlamentului reexaminarea Codului Silvic.
La şedinţa CSAT de joi au participat vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, precum şi secretarul CSAT, Mihai Şomordolea. Şedinţa a fost prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.
Au lipsit, astfel, de la reuniune premierul Victor Ponta, aflat în concediu, precum şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose.
O reuniune NATO convocată de Turcia a avut loc marţi după-amiază la Bruxelles. NATO şi-a manifestat "solidaritatea" cu statul turc faţă de ameninţarea islamistă şi a subliniat importanţa unităţii organizaţiei în acest context, după cum a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, informează site-ul publicaţiei El Pais.
Jens Stoltenberg a făcut aceste afirmaţii în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de ţări membre, eveniment organizat pentru evaluarea situaţiei critice de la frontiera turcă, provocată de avansarea grupării Stat Islamic.
Summitul de urgenţă a fost organizat la cererea Turciei, care recent a bombardat organizaţia teroristă SI în nordul Siriei ca răspuns la atacurile pe teritoriul său.
Precedenta reuniune a CSAT a avut loc în 9 iunie, iar la aceasta a participat şi premierul Victor Ponta. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului au fost incluse tematici referitoare la Strategia Naţională de Apărare a Ţării, activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2014, forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2016, proiectul Planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2015, programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă şi implementarea deciziilor Summitului NATO din 2014.
De asemenea, defrişările ilegale ale fondului forestier naţional au reprezentat una dintre temele discutate.
La şedinţa CSAT din 9 iunie a luat parte şi premierul Victor Ponta, în cazul căruia DNA anunţase, cu câteva zile înainte, că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese, cerere respinsă de parlamentari. Şedinţa CSAT de atunci a avut loc şi în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis îi ceruse lui Victor Ponta să demisioneze din funcţia de premier.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.