- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Legile educaţiei a început cu 45 de minute întârziere
Şedinţa comună consacrată asumării răspunderii de către Executiv pe proiectul Legii educaţiei naţionale, a început, marţi, cu 45 de minute întârziere, în prezenţa majorităţii miniştrilor Cabinetului Boc, dar în lipsa liberalilor, care preferă să lucreze la textele moţiunilor şi contestaţiilor.
Şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Legile educaţiei a început cu 45 de minute întârziere (Imagine: Mediafax Foto)
Conform preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, la şedinţa pentru angajarea răspunderii pe Educaţie, participă 380 senatori şi deputaţi, fiind absenţi 91 de parlamentari, condiţii în care cerinţele legate de cvorumul de şedinţă sunt îndeplinite.
La şedinţă participă, premierul Emil Boc, însoţit de toţi miniştrii săi- Gheroghe Pogea, Cătălin Predoiu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Gabriel Sandu, Mihai Stănişoară, Sorina Plăcintă, Elena Udrea, Constantin Niţă, Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Victor Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Liberalii nu participă la şedinţă, conform declaraţiilor viceluderului deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu, Crin Antonescu urmând să explice în faţa plenului de ce parlamentarii formaţiunii liberale preferă să nu participe la cele trei şedinţe conscacrate angajării răspunderii Guvernului pe cele trei proiecte de legi.
În sala de şedinţă, de la PNL sunt prezenţi doar trei liberali: liderii grupurilor parlamentare Puiu Haşotti şi Călin Popescu Tărciceanu, şi preşedintele formaţiunii Crin Antonescu.
În plus, la şedinţa de plen participă şi parlamentarii social-democraţi, o parte dintre aceştia purtând pe braţ o banderolă albă în semn de protest faţă de asumarea răspunderii pe Leega educaţiei şi solidaritate faţă de sindicatele din învăţământ.
Acest act normativ prevede că învăţământul va primi minimum şase la sută din PIB-ul anului respectiv, cercetarea minimum unu la sută, iar şcoala se generalizează la 13 clase, din care 11 obligatorii, cuprinzând şi grupa pregătitoare. Obligaţia de a frecventa învăţământul preuniversitar, la forma de zi, încetează la vârsta de 18 ani. Proiectul precizează că învăţământul de stat este gratuit şi că pentru unele activităţi şi programe de studii se pot percepe taxe în condiţiile stabilite de lege.
Proiectul legii educaţiei a fost îndelung discutat, membrii Executivului reunindu-se inclusiv luni seară pentru a stabili care dintre amendamentele depuse vor fi introduse în documentul final. Guvernul a acceptat peste 50 de amendamente dintr-un total de aproximativ 1.600 de propuneri depuse la acest proiect de act normativ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.