- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.12.2019, 14:00)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şedinţă de Guvern. Amânarea intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, amendament USR acceptat de Orban. Ce amendamente au depus PSD, ALDE şi PMP
Guvernul analizează, în şedinţa de azi, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114.
Urmărește
4486 afișări
Totodată, Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului se va reuni, luni, de la ora 16.00 pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.
Orban, despre proiectele de asumare: Sunt o serie de amendamente pe care probabil le vom aproba
Ludovic Orban a anunţat că „probabil” va aproba o serie de amendamente depuse de parlamentari pentru cele trei proiecte de legi de asumare a răspunderii Guvernului. Premierul a precizat că la finalul şedinţei, Executivul va trimite cele trei proiecte cu amendamente admise către Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Va trebui să trecem în revistă amendamentele formulate de parlamentari sau de grupurile parlamentare. trebuie să hotărâm amendamentele pe care le aprobăm şi amendamentele pe care le respingem la fiecare dintre aceste trei proiecte de lege. La finalul şedinţei de Guvern, înainte de a ne prezenta în Plenul Camerelor Reunite, va trebui să trimitem proiectele de legi cu amendamentele admise. Sunt foarte multe amendamente. Tocmai pentru a arăta deschiderea noastră la contribuţia parlamentarilor şi a grupurilor parlamentare, am analizat amendamentele depuse şi sunt o serie de amendamente pe care probabil le vom aproba şi din acest motiv va trebui să luctăm cu foarte mare seriozitate”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Suciu: Modificările Guvernului la OUG 114 înseamnă că leagă din nou ratele românilor de ROBOR
Deputatul PSD Daniel Suciu a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă la Parlament, că printre modificările vizate de Guvern pentru OUG 114 este şi recalcularea ratelor românilor conform ROBOR, indice care este în creştere. "Bombă adevărată din ceea ce ni se pregăteşte pentru anul 2020, nu este numai în bugetul de stat pentru anul 2020, bombele pe care într-adevăr au încercat să le ascundă, se află în asumarea pe modificările la ordonanţă 114. Şi vreau să ştie absolut toţi românii ce înseamnă modificările operate la ordonanţă 114. Înseamnă că leagă din nou ratele românilor de ROBOR. ROBOR-ul, odată cu declaraţiile mirifice ale ministrului Citu, evident că a început să crească din nou. Asta înseamnă că în 2020 ratele românilor vor creşte din nou", a declarat Daniel Suciu în conferinţa de presă privind bugetul de stat pe 2020 elaborat de Guvern.
Suciu mai reclamă că în proiectul de buget Guvernul nu a alocat sumele pentru mărirea salariilor profesorilor de la 1 septembrie. "Ludovic Orban ne spunea, premierul României, că vor respectă absolut toate legile aflate în vigoare. În vigoare se află şi prevederea care spune că de la 1 septembrie 2020 veniturile cadrelor didactice vor fi majorate, în proiectul de buget nu sunt prevăzute sumele pentru mărirea salariilor cadrelor didactice de la 1 septembrie. Este evident că acea răbufnire a premierului la adresa cadrelor didactice este de fapt ceea ce gândeşte domnia sa, să se mulţumească cu cât au, PSD şi guvernul PSD le-a mărit destul, iar ei acum fac ceea ce ştiu mai bine, adică să taie şi să-şi ia adio, că să înţeleagă că trebui să strângă cureaua", a precizat Suciu.
Deputatul PSD a adăugat că proiectul bugetului nu are avizul Comitetului Fiscal. "Să ştiţi că bugetul pe 2020 nu are avizul Comitetului Fiscal, pentru că nu li s-a pus la dispoziţie toate datele. De aceea n-au venit, pentru că vor să ascundă dezastrul pe care ni-l pregătesc", a afirmat Daniel Suciu.
ALDE a depus amendamentele la proiectul de buget. Ce propuneri au fost acceptate de Ludovic Orban
ALDE a depus, luni, amendamentele propuse pentru proiectul de buget de stat. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că premierul Ludovic Orban a acceptat amendamentele pentru proiectele mari de infrastrcutură, precum centurile ocolitoare pentru Valea Prahovei sau Centura Bucureştiului.
„În condiţiile în care decizia a fost luată de prim-ministru de a veni în final cu asumarea, am discutat astăzi (luni-n.r) o serie de amendamente la proiectul de buget, dintre care cea mai mare parte sunt, în prima categorie proiecte mari de infrastructură, de exemplu centurile ocolitoare pentru Valea Prahovei, Buşteni şi Comarnic, care să funcţioneze până la finalizarea autostrăzii, Centura Bucureştiului, Centura de la Balş pe drumul expres Craiova-Piteşti, şi de calea ferată. Altă categorie vizează amendamente care au venit din partea comunităţilor locale pentru diferite obiective de investiţii la nivel local. Pe Legea bugetului acestea au fost discuţiile în principal”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la Palatul Victoria, după discuţiile purtate cu Ludovic Orban.
Astfel, principalele amendamente propuse de ALDE la Legea bugetului sunt: „realizarea variantelor ocolitoare pentru oraşele Comarnic şi Buşteni pentru fluidizarea traficului pe Valea Prahovei; construirea drumului expres Piteşti -Craiova, incluzând ca prioritate varianta ocolitoare pentru oraşul Balş; finalizarea studiului de fezabilitate pentru drumul european cu regim de autostradă Ploieşti-Buzău -Focşani – Bacău -Suceava -Siret, cu realizarea cu prioritate a variantelor ocolitoare pentru oraşele Râmnicu Sărat şi Adjud; demararea variantei ocolitoare pentru municipul Galaţi; urgentarea construirii autostrăzii Sibiu – Piteşti: încheierea studiilor de fezabilitate pentru tronsoanele Ungheni – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Târgu Mureş ale autostrăzii Moldovei”, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Totodată, ALDE a mai propus următoarele amendamente la Legea bugetului de stat: „conectarea Dunării de Jos la traseul Bucureşti – Suceava prin realizarea drumului expres Brăila – Focşani; demararea lucrărilor la variantele ocolitoare pentru localităţile Eforie Nord şi Eforie Sud; reabilitarea reţelei de căi ferate care leagă Capitala de frontiera de sud şi de municipiile Timişoara, Cluj, Iaşi şi Suceava ; alocarea de fonduri pentru lucrările de construire a aeroportului Braşov”.
Amendamente PSD la legea bugetului: 5% din PIB pentru Educaţie şi dublarea alocaţiilor pentru copii
PSD a depus amendamente la proiectul de lege privind bugetul anului 2020 pentru care Guvernul îşi va angaja, luni, răspunderea. Social-democraţii vor alocarea a 5% din PIB pentru Educaţie şi 1% din PIB pentru cercetare şi, totodată, includerea dublării alocaţiilor pentru copii.
"Alocă guvernul PNL ce mai mică alocare pentru educaţie din ultimii mulţi ani, şi anume 2,9% din PIB, în condiţiile în care au comasat ministerul Educaţiei cu ministerul Cercetării. Unde sunt cei 6% din PIB promişi, susţinuţi atunci când erau în opoziţie?", a declarat, luni, deputatul PSD Daniel Suciu într-o conferinţă de presă la Parlament.
Amendamentul PSD privind Educaţia la proiectul Guvernului PNL pentru bugetul de stat prevede:
"(1) În temeiul art. 8 din Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale 5% din Produsul Intern Brut. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii.
(2) Pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se alocă de la bugetul de stat 1% din Produsul Intern Brut.
(3) În perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2020 se suspendă toate derogările operate prin alte acte normative de la art. 8, art. 27 alin. (6), art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare".
Social-democraţii motivează acest amendament făcând referire la creşterea economică înregistrată de România la nivelul UE.
"România a înregistrat în ultimii ani o creştere economică ridicată, fiind din acest punct de vedere pe unul din primele locuri din Uniunea Europeana. Însă, bugetul educaţiei a rămas, în fiecare an, sub 3% din PIB. Deşi avem o Lege în vigoare care prevede alocarea unui buget de minim 6% din PIB - ea nu este respectată. Guvernul a semnat la Alba Iulia un acord cu sindicatele din învăţământ unde promite 6% din PIB. Susţinem respectarea prevederilor legilor aprobate de Parlamentul României, iar eventuale prorogări de la termenele de implementare a legii nu ar mai trebui să existe, dacă există respect pentru lege, pentru cetăţeni, pentru educaţie şi pentru viitorul României", potrivit proiectului de buget.
De asemenea, PSD propune introducerea prevederii legale ca alocaţiile copiilor să fie dublate, măsură ce a fost deja adoptată, decizional, în Camera Deputaţilor.
Amendamentul parlamentarilor PSD prevede:
"Începand cu data de 1 ianuarie 2020 alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani, sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) 300 de lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art.1, alin.(3) din Ordonanta de Urgenta a guvernului nr. 9 pe 2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art.58, alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
c) 600 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap".
Daniel Suciu a afirmat că datoria publică a statului, conform proiectului elaborat de Guvern, va creşte la 56 de miliarde iar Executivul se împrumută astfel de trei ori mai mult.
"Şi-au construit un buget care prevede o creştere faţă de anul acesta cu 80 de miliarde lei. Au preconizat un deficit de 3,6% din PIB, asta înseamnă 40 miliarde lei. S-au împrumutat şi se împrumută de trei ori mai mult decât s-a împrumutat guvernul PSD. Îşi propun creşterea datoriei publice cu 56 miliarde de lei. Asta înseamnă bugetul României pentru anul 2020, în condiţiile în care scade drastic bugetul alocat sănătăţii cu 22%, iar ce este mai grav, că 40% este scăderea pentru investiţiile în spitale", a spus Suciu.
Fostul ministru al Dezvoltării mai reclamă tăierea "drastică" a bugetului de la Sănătate.
"Aveţi aici realitatea scrisă de către dumneavoastră, negru pe alb, şi asta însemna că la sănătate vin cele mai mari tăieri din ultimii ani, minus 22%, aproape 3,5 miliarde. Şi este o minciună ce spuneţi în spaţiul public, că nu se taie nici de la ministerul Sănătăţii şi nici de la Casa de Asigurări de Sănătate, slide-ul următor arată că şi de la Casa de Asigurări de Sănătate se taie în jur de 700-800 milioane lei, adică aproape 1 miliarde, 764 milioane. Unde sunt vocile PNL care îşi rupeau cămăşile de pe ei în Parlament şi ne cereau investiţii in sănătate, in spitale, când ei taie cu 22%. Unde este doamna vice-premier Raluca Turcan, unde sunt specialiştii din sănătate, pentru că am început să vedem că deja sindicatele vorbesc şi vorbesc cu cifrele acestea, care sunt cifrele reale, nu mai minţiţi stimaţi colegi de la PNL, trebuia să veniţi in Parlament cu bugetul că absolut toată lumea să vadă ceea ce vreţi să faceţi", a declarat acesta.
De asemenea, PSD a depus un amendament prin care sumele defalcate pentru bugetele locale se măresc de la 15 miliarde de lei la 19,7 miliarde de lei.
"Pentru a asigura resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, propunem ca în anul 2020 să se asigure pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti cel puţin suma de 19.784,8 milioane lei", arată motivaţia social-democraţilor.
Sursa de finanţare prevăzută de parlamentari are în vedere diminuarea cu 4.713 milioane lei a creditelor bugetare prevăzute la "BUNURI SI SERVICII" din bugetul de stat – cheltuieli aferente aparatului administrativ central: ministere, agenţii guvernamental.
Pentru proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu, PSD a depus un amendament prin care creditele bugetare pentru anul 2020 cresc cu suma de 200.000 mii lei.
Amendamentul prevede: "Pentru anul 2020, în proiectul de buget sunt prevăzute credite de angajament de 4.833.248 mii lei şi credite bugetare de 212.497 mii lei. Se majorează propunerea de buget cu privire la creditele bugetare pentru anul 2020 cu suma de 200.000 mii lei, creditele bugetare fiind astfel de 412.497 mii lei".
"Autostrada Piteşti – Sibiu este cea mai aşteptată şi dorită autostradă din România. Acest tronson de autostradă este prioritate absolută, atât în documente programatice precum Master Planul de Transport al României, cât şi pe lista solicitărilor mediului privat. De exemplu, una dintre cele mai mari companii din România, Dacia Grup Renault, cel mai mare exportator la nivel naţional, militează de ani buni pentru această autostradă", arată social-democraţii.
Daniel Suciu a mai precizat că 44% sunt tăiate de la bugetul ministerului Dezvoltării Regionale şi respectiv 5 miliarde de lei de la PNDL. De asemenea, Suciu a precizat că Agricultura va avea un buget cu 14,5% (3 miliarde de lei) mai mic ca anul trecut.
Amânarea intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, amendament USR acceptat de Orban
Dan Barna a anunţat, luni, că Ludovic Orban a acceptat amendamentul USR la legea bugetului de stat pentru anul viitor care prevede amânarea cu un an a termenului de intrare în vigoare pentru pensiile speciale ale primarilor.
„O altă victorie importantă este prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu cel puţin un an la momentul de faţă, ceea ce este un element important. Acestea urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie şi ar fi devenit drepturi câştigate, nu se mai putea face nimic. Am reuşit să obţinem acordul premierului şi acordul PNL pentru prorogarea acestui termen. De asemenea, un amendament cumva moral pentru ceea ce înseamnă educaţia de calitate în România academiile fantomă ale diverşilor politruci şi sinecurişti vor putea în continuare să îşi desfăşoare activitatea, dar doar în baza resurselor proprii, nu vor mai folosi resurse publice ale statului şi acesta este un lucru foarte important”, a declarat Dan Barna, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Parlament, după întrevederea la Guvern cu Ludovic Orban.
Liderul USR a adăugat că a fost acceptat amendamentul care măreşte cu 80% alocirările pentru infrastructura de reabilitare a drumurilor şi podurilor. Astfel, de al 203 milioane lei, prevăzute în legea bugetului, va fi o creştere până la 363 de milioane lei.
„Am corectat formula de calcul a colectării TVA şi au fost disponibilizaţi 50 milioane lei din această corectare a erorii identificate. În domeniul infrastructurii am reuşit o creştere cu 80% a alocării pentru infrastructura de reabilitare drumuri şi poduri. Practic bugetul a crescut cu 80%, de la 203 milioane câte erau prevăzute iniţial bugetul a ajuns 363 de milioane alocări pentru comfortul şi calitatea drumurilor din România”, a completat Barna.
El a mai spus că un alt amendament prevede suma de două milioane lei pentru programul de prevenire a diabetului.
„Au fost aprobate alte câteva amendamente punctuale, în domeniul de educaţie, în domeniul de sănătate, în domeniul infrastructurii, în domeniul mediului, şi o să menţionez câteva dintre proiecte. Pe sănătate, 2.000.000 lei pentru programul de prevenire a diabetului, la diabet pentru copii, cumpărarea de echipamente necesare. La mediu avem 2,4 milioane pentru SUMAL, ateliere mobile de măsurarea a calităţii aerului. Pe infrastructură încă o conectare, alocările pentru studiul privind conectarea autostrăzii cu Timişoara. Un amendament al colegului Cristian Seidler privind expertizarea seismică a şcolilor, sunt alocate acolo 1,4 milioane, foarte importantă această alocare”, a explicat Dan Barna.
Acesta a vorbit şi despreo creştere a plafonului pentru cercetarea în universităţi până la 480 milioane lei.
„Fonduri pentru cercetare la universităţi, o creşte până la 480 de milioane a plafonului în care poţi fi dezvoltate proiecte în acest domeniu. A mai existat un proiect, un amendament la care am insistat foarte mult, cel legat de realizarea unui studiu integrat privind integrarea bazelor de date ale statului, pentru că una dintre marile drame este România unde IT-ul este o industrie performanţă, la nivelul statului continuăm să rămânem în evul mediu. Aici discuţia a rămas în zona asumării politice, există deja o iniţiativa a ministrului Finanţelor privind digitalizarea ANAF, în acest context vom reveni la rectificare, pentru a vedea în ce măsură se va reuşi acel proiect şi tema rămâne în continuare deschisă şi vom presă foarte mult pe acest subiect. Dacă România nu se digitalizează nu avem practic nicio şansă reală să devenim o ţară europeană aşa cum ne dorim cu toţii”, a mai precizat preşedintele USR.
Alte amendamente prevăd alocări pentru Palatul de Justiţie din Sibiu sau Biblioteca Centrală de la Cluj.
„Au fost mai multe amendamente locale depuse şi de către noi şi coelgii noştri, puţine dintre ele au fost aprobate: a fost aprobat un proiect la Cluj privind Biblioteca Centrală şi nişte lucrări de infrastructură, alocări pentru Palatul de Justiţie din Sibiu, drumul expres şi mai multe proiecte pe mediu”, a conchis Barna.
PSD vine cu amendamente la OUG 114: Propune majorarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 10%
PSD a depus, luni, amendamente la proiectul de modificare a OUG 114. Printre propunerile partidului se numără majorarea din 2020, a indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 10%, ajungând astfel la 775 de lei. Totodată, PSD solicită majorarea indemnizaţiei de merit cu 7,2%, ajungând la 6690 lei.
„Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr, 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, se menţine la 640 lei şi începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% şi este de 704 lei. (2) Începând cu 1 ianuarie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se majorează cu 10% şi este de 775 lei”, prevede amendamentul adus pentru articolul 32 al OUG.
PSD precizează că indemnizaţia socială trebuie majorată anual, pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a pensionarilor.
„De indemnizaţia socială beneficiază circa 950.000 de pensionari cu vechime incompletă de muncă. Nivelul indemnizaţiei sociale trebuie majorat anual pentru a nu fi afectată puterea de cumpărare a pensionarilor, cu atât mai mult cu cât nivelul indemnizaţiei sociale este sub coşul minim de consum. Majorarea este necesară şi pentru a se asigura un raport corespunzător cu nivelul salariului minim, care se majorează anual. Sumele necesare pentru finanţare se pot asigura prin îmbunătăţirea colectării contribuţiilor de asigurări sociale. ”, motivează PSD.
Un alt amendament vizează eliminarea punctelor 1-11 din articolul 1 al OUG 114, astfel încât programele de investiţii pentru staţiunile balneare, grădiniţe şi Fondul de dezvoltare şi investiţii să fie menţinute: „ Menţinerea programelor de investiţii pentru staţiuni balneare şi gradiniţe, precum şi a Fondului de dezvoltare şi investiţii, programe decisive pentru dezvoltarea staţiunilor balneare şi a localităţilor şi accesul copiilor la educaţie şi sport”, subliniază PSD.
Totodată, partidul condus de Marcel Ciolacu solicită majorarea, din ianuarie 2020, a indemnizaţiei de merit cu 7,2%, ajungând astfel la 6690 lei.
„Majorarea indemnizaţiei de merit este necesară pentru corelarea evoluţiei salariului minim şi pentru a menţine caracterul stimulator al acesteia”, transmite PSD.
Totodată, PSD propune menţinerea posibilităţii ca o persoană să decidă dacă va contribui la sistemul de pensii administrat privat.
„ Este necesar să se menţină posibilitatea ca o persoană să decidă dacă va contribui la sistemul de pensii administrat privat pentru că, în caz contrar, acestea au beneficii mai reduse din majorărilor pensiilor publice. Exemplu ptr anul 2020. Diferenta dintre o persoană care contribuie doar la sistemul public si căruia de la 1 septembrie 2020 îi creşte punctajul ptr anul 2020 cu 40% ptr toată contribuţia la pensii iar pentru o persoană care contribuie şi la sistemul public şi la sistemul privat, 85% din punctaj i se majorează cu 45% şi 15% cu rata de performanţă a fondului, de regulă 3%. Deci cel care cotizează în ambele sisteme pierde la pensia viitoare”, prevede modificarea propusă de PSD pentru OUG 114.
Discuţii Orban-Barna, la Guvern. USR a trimis peste 60 de amendamente la legea bugetului pentru 2020
Ludovic Orban discută cu Dan Barna despre proiectul Legii bugetului de stat. USR solicită tăierea fondurilor pentru academiile de ştiinţă, suplimentarea investiţiilor în educaţie şi infrastructură, dar şi creşterea transparenţei instituţionale şi digitalizarea.
„USR a trimis Guvernului PNL peste 60 de amendamente la legea bugetului pentru 2020, care vizează tăierea fondurilor pentru academiile de ştiinţă, suplimentarea investiţiilor în educaţie şi infrastructură, dar şi creşterea transparenţei instituţionale şi digitalizarea. Prin amendamentele trimise Guvernului Orban, USR cere tăierea fondurilor pentru academiile de politruci şi sinecurişti. Sumele acordate Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România nu se justifică, în opinia USR. Reputaţia sistemului de învăţământ şi cercetare de stat a suferit enorm din cauza scandalurilor legate de plagiate, falşi doctori sau falşi profesori. Cele două academii sunt o risipă de fonduri şi nu contribuie în niciun fel la îmbunătăţirea sistemului de învăţământ şi cercetare de stat”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Printre amendamentele depuse de USR se numără suplimentarea fondurilor pentru investiţii în infrastructură: „Suplimentarea cu 160.000 mii lei a fondurilor pentru întreţinerea infrastructurii rutiere; Plata avansului pentru drumul de legătură autostrada A1 Arad-Timişoara-DN 69; Fonduri pentru realizarea podului de peste râul Arieş, judeţul Cluj; Efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Iaşi; Suplimentarea fondurilor pentru autostrada Bucureşti-Braşov; Fonduri pentru reabilitarea pasajului de pe DN6 peste Centura Bucureşti; Fonduri pentru varianta de ocolire a Sighişoarei”, mai transmite USR.
De asemenea, USR solicită îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul de educaţie, de la reabilitarea şcolilor la angajarea de profesori logopezi şi consilieri pentru elevi: „Fonduri pentru expertizarea seismică a clădirilor în care se află şcoli; Fonduri pentru dotarea a 400 de şcoli de stat cu grupuri sanitare; Extinderea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii; Dublarea sumei alocate pentru a asigura 1 psiholog/ consilier şcolar la 400 de elevi, în loc de 800; Dublarea sumei alocate pentru lucrări de renovări la cele peste 2.000 de şcoli în stare precară, fără laboratoare de ştiinţe şi săli de sport; Finanţarea a 200 de posturi pentru profesori consilieri pentru sprijinirea elevilor în alegerea carierei; Fonduri pentru 100 de posturi de profesori logopezi; Majorarea bugetului pentru fondul de dezvoltare instituţională (FDI)”.
Un alt amendament depus de USR introduce în Legea bugetului de stat pentru 2020 obligaţia Ministerului Finanţelor Publice de a publica pe site toate comunicările din partea ordonatorilor principali de credite, precum virările, redistribuirile şi modificările de credite. „Amendamentul USR aduce un plus de transparenţă în modul de gestionare a bugetului statului în condiţiile în care pe parcursul anului apar multe modificări la proiectul adoptat de Parlament”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.
PMP a depus amendamente la proiectul de buget: Priorităţile au fost legate de infrastructură
Eugen Tomac, a declarat, luni, la RFI, că PMP a depus amendamente pe Legea bugetului, în mare parte vizând proiecte de infrastructură, cum ar fi autostrăzile Târgu Mureş-Iaşi şi Ploieşti-Braşov. El a mai spus că majoritatea parlamentară e prea slabă pentru ca bugetul să fie dezbătut în Parlament.
„Au depus foarte multe amendamente colegii mei, a existat o echipă de negociere, care s-a întâlnit şi cu premierul Orban, dar pentru noi, priorităţile au fost legate de infrastructură (...). Colegii mei au depus amendamente pentru a se aloca resurse, astfel încât proiectul autostrăzii Unirii Tg. Mureş-Iaşi să fie inclus în proiectul de buget, au propus amendamente pentru ca autostrada Ploieşti-Braşov să nu mai fie trecută doar la capitolul de bune intenţii şi obiective asumate, dar nefinanţate”, a declarat liderul PMP, Eugen Tomac, luni, pentru RFI.
Eugen Tomac a adăugat că în mod normal, ar prefera calea dezbaterii în Parlament, pentru Legea bugetului, însă în cazul de faţă, majoritatea parlamentară nu este foarte puternică.
„Este un demers destul de riscant, având în vedere că discutăm despre legea bugetului, iar bugetul ţării totdeauna a fost dezbătut în Parlament. Mai mult decât atât, cred că este esenţial să-i lăsăm Parlamentului dreptul de a dezbate. Însă avem aici o situaţie inedită şi anume s-a creat o majoritate de conjunctură, care a dat jos fostul Guvern şi premierul Ludovic Orban a luat această decizie de a-şi asuma bugetul, tocmai pentru că nu există o coeziune foarte puternică în rândul partidelor care susţin actualul Cabinet. De principiu, sunt de părere că bugetul trebuie dezbătut în Parlament şi asumat prin vot. În situaţia de faţă, încerc să-l înţeleg pe premier, care aplică această formulă care este permisă de Constituţie, de a-şi asuma răspunderea pe buget”, a explicat Tomac.
Guvernul va analiza, în şedinţa de luni, amendamentele
Guvernul va analiza, în şedinţa de luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114.
Potrivit ordinii de zi a şedinţei Guvernului care va avea loc luni, premierul Ludovic Orban şi miniştrii Cabinetului său urmează să analizeze amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Guvernul a stabilit să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului.
Totodată, Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului se va reuni, luni, de la ora 16.00 pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.
Termenul pentru depunerea amendamentelor la comisiile pentru buget din Parlament a fost stabilit pentru ora 10.00. Modificările depuse vor fi transmise Guvernului la ora 13.00.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale de stat şi pe modificarea OUG 114. Şeful Executivului a subliniat că o dezbatere în Parlament ar genera întârzierea bugetului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36