- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şedinţa Parlamentului dedicată bugetului a fost suspendată
Şedinţa de plen a celor două Camere ale Parlamentului în care s-a discutat, pe articole, proiectul de buget pe 2010 a fost suspendată, marţi seară, şi se va relua miercuri dimineaţă.
Şedinţa Parlamentului dedicată bugetului a fost suspendată (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Dezbaterile la bugetul de stat au fost suspendate după ce reprezentanţii partidelor nu au ajuns la un punct de vedere comun asupra unui amendament care stabilea o ordine riguroasă a modului în care se alocă resursele către autorităţile locale.
După mai mult de oră de dezbateri contradictorii, preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu, a permis o pauză de consultări între grupurile parlamentare, înainte de a supune la vot amendamentul respectiv sau trimiterea acestuia la comisie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Lucrările plenului se vor relua miercuri dimineaţa, la ora 9.30, conform anunţului lui Meleşcanu. El a propus întreruperea dezbaterilor şi reluarea lor miercuri dimineaţa, după ce reprezentanţii partidelor nu au ajuns la niciun acord cu premierul Emil Boc în pauza de consultări. Oferta lui Meleşcanu nu a fost agreată de PSD şi PNL, care au solicitat reluarea dezbaterilor.
Senatorul PNL şi-a reluat oferta, sugerând că plenul Parlamentului nu mai este în cvorum, propunere la care PNL şi PSD au replicat că lipsa cvorumului se poate constata doar prin efectuarea apelului nominal, procedură care durează, de regulă, treizeci de minute.
Meleşcanu a apelat la articolul 22 din regulamentul şedinţelor comune, care dă dreptul preşedintelui de şedinţă să constate lipsa cvorumului fără efectuarea apelului. După anunţarea lipsei de cvorum, deputatul UDMR Marton Arpad a invocat acelaşi articol, pentru a solicita liderilor de grupuri să informeze conducerea Parlamentului cu privire la cauzele pentru care parlamentarii au absentat, pentru a se lua măsuri pecuniare la adresa celor care au lipsit nemotivat.
Parlamentarii au ajuns cu dezbaterile la articolul 15 din proiectul de buget, acesta fiind ultimul adoptat, înaintea amendamentelor de mai sus, care vizau introducerea unor articole noi între articolele iniţiale 15 şi 16. Până la acest articol, dezbaterile au identificat două amendamente, la articolele 4 şi 5, care au fost retrimise la comisiile de buget-finanţe, urmând să fie reluate în discuţie miercuri la ora 8.30.
Înaintea suspendării dezbaterilor, parlamentarii au discutat în contradictont,riu, mai bine de o oră, pe marginea acestui amendament nici pauza de consultări neducând la un punct de vedere comun.
Senatorii şi deputaţii au avut intervenţii contradictorii, repetate, pe marginea unui amendament care stabilea că alocarea resurselor bugetare către autorităţile locale pentru finanţarea lucrărilor de investiţii în infrastructură se face în următoarea ordine: achitarea facturii restante recunoscute de ordonatorii principali de credite, asigurarea cofinanţării proiectelor cu finanţare nerambursabilă din fondurile europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrărilor de investiţii începute şi pentru investiţii noi.
Amendamentul adus la articolul 15 mai includea două alineate, unul care prevedea că introducerea la finanţare a proiectelor din cadrul fiecărui program naţional se face în funcţie de ordinea în care acestea au fost aprobate, celălalt stabilind că Guvernul va informa trimestrial Parlamentul în legătură cu modul de alocare a resurselor bugetare către autorităţile locale pe programele naţionale de infrastructură.
Amendamentul respectiv, iniţiat de PSD şi PNL, a fost agreat, de principiu, de premierul Emil Boc, care însă a precizat că în actualele condiţii de criză nu poate accepta această propunere.
Prezenţa premierului în plen a iscat repetate luări de cuvânt ale parlamentarilor, inclusiv ale fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.
Întrucât reprezentanţii partidelor nu au ajuns la un punct comun de vedere, nici în ceea ce priveşte supunerea la vot a amendamentului, nici retrimiterea la comisiile de buget-finanţe, refuzată de preşedintele comisiei din Cameră, Viorel Ştefan, preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu, a admis solicitarea deputatului PSD Aura Vasile de a se întrerupe dezbaterile pentru o pauză de consultări.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO