Şedinţa Senatului suspendată înaintea alegerii unui membru CSM,după ce PDL, UDMR şi UNPR s-au retras
„Constatăm că grupurile parlamentare ale puterii – PDL, UDMR şi independenţii – nu au mai venit în sală, prezenţi fiind în sală 57 de senatori”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, care a suspendat şedinţa de plen.
La rândul său, Dan Şova (PSD) a declarat că miercuri „puterea a fugit din faţa opoziţiei şi toţi sunt în barul din Senat şi consumă cafele şi ceaiuri pentru că nu vor să voteze CSM şi vor să-l politizeze la ordinul preşedintelui Traian Băsescu”.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a afirmat că nu a avut loc nicio consultare între liderii de grup.
„Ne-am dat seama că e o strategie ieftină de a părăsi sala. E un moment regretabil. Începe să semene tot mai mult cu ceea ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor”, a afirmat Sârbu.
El a adăugat că, dacă ar fi fost ales un membru din partea societăţii civile în CSM, „domnul Băsescu nu ar mai fi plâns că justiţia e blocată” şi că acum se constată „cine vrea ca justiţia să fie blocată”.
Alegerea în Senat a unui reprezentant al societăţii civile ca membru în CSM, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale din 25 ianuarie, debutase, miercuri, cu o pauză de consultări, solicitată de liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu.
Iniţial, liderul senatorilor PDL ceruse amânarea acestui punct de pe ordinea de zi până luni, fără a oferi şi argumente pentru solicitarea sa. Supusă la vot, cererea de amânare a fost respinsă cu 47 de voturi „împotrivă” şi 43 „pentru”.
Liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, a spus că le dă democrat-liberalilor un „sfat gratis”, pentru a trece ceea ce PDL doreşte, „adică să nu avem CSM”. „Aveţi o posibilitate – să părăsiţi sala şi să lăsaţi Senatul fără cvorum. Sau să nu votaţi, dar trebuie să staţi în sală să asiguraţi cvorumul”, a continuat Haşotti.
„Solicităm o pauză de consultări, să ne putem apleca asupra propunerilor domnului Haşotti”, a replicat Cristian Rădulescu, după care preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, a anunţat o pauză de consultări de 10 minute.
CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezenţanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.
În decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL.
Senatul i-a validat, luni seară, pe cei opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale, senatorii adoptând o nouă hotărâre, conformă deciziei instanţei constituţionale.
În favoarea listei, prin care au fost excluşi magistraţii Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Nicolae Dan Chiujdea, a întrunit 64 de voturi „pentru”, 48 de voturi „împotrivă” şi două „abţineri”.
Potrivit hotărârii adoptate prin vot electronic deschis, au fost validaţi ca membri în CSM: Mircea Bucurel Aron – din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; Alexandru Şerban, vicepreşedinte la Curtea de Apel Braşov, şi Horaţius Dumbravă, preşedinte la Curtea de Apel Târgu Mureş – din partea Curţilor de apel; Adrian Toni Neacşu, preşedinte al Tribunalului Vrancea – din partea tribunalelor; Marius Tudose Badea, preşedinte al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, şi Cristi Danileţ, vicepreşedinte la Judecatoria Oradea – din partea judecătoriilor; procurorul George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti – din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de apel; Oana Schmidt Hăineală, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov – din partea parchetelor de pe lângă tribunale.