Şeful cancelariei prezidenţiale: CSAT are atribuţia de a verifica dacă sunt ofiţeri acoperiţi în rândul magistraţilor. Cred că raportul MCV va fi favorabil

Şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, că raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ce este aşteptat să fie dat publicităţii la 27 ianuarie, va fi unul favorabil.

Urmărește
852 afișări
Imaginea articolului Şeful cancelariei prezidenţiale: CSAT are atribuţia de a verifica dacă sunt ofiţeri acoperiţi în rândul magistraţilor. Cred că raportul MCV va fi favorabil

Şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache: Cred că raportul MCV va fi favorabil (Imagine: Andreaa Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"(Din discuţiile preliminare-n.r.) cred că va fi un raport (MCV-n.r.) favorabil”, a declarat, marţi, şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache, întrebat dacă, din discuţiile preliminare a reieşit că raportul MCV care este aşteptat în 27 ianuarie va fi unul favorabil.

Raportul Comisei Europene realizează, în mod periodic, o analiză obiectivă principalelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar român, prin raportare la cele patru criterii stabilite, de comun acord cu autorităţile Statului Român, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

CSAT are atribuţia de a verifica dacă sunt ofiţeri acoperiţi în rândul magistraţilor

Pe de altă parte, Dan Mihalache a declarat că intenţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România de a da în judecată CSAT în problema relaţiei dintre justiţie şi servicii este „hazardată”, el afirmând că CSAT este abilitat prin lege să dispună verificarea magistraţilor.

„Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri”, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL.

Pe de altă parte, Dan Mihalache a afirmat că această atribuţie a CSAT ar trebui regândită.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi”, a explicat Mihalache.

Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere catre instituţiile abilitate pentru a vedea dacă în rândul judecătorilor sunt şi ofiţeri acoperiţi.

„Răspunsul instituţiilor acesta a fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul judecătorilor-n.r.)”, apreciind că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a „umbla după ofiţeri acoperiţi”, a mai arătat şeful ca

Dan Mihalache a afirmat că are „anumite dubii asupra acestei proceduri”, însă „acesta a fost răspunsul instutuţiilor statului”.

Administraţia prezidenţială a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă că CSAT a verificat magistraţii şi că în rândul acestora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor. Verificarea a fost dispusă de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, a declarat, citată de presa centrală, că Uniunea a solicitat ca deciziile CSAT referitoare la relaţia dintre serviciile de informaţii şi Justiţie să fie făcute publice, dar şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate. Ea a susţinut că atat timp cât nu a primit răspuns la această solicitare, ia în calcul posibilitatea de a da în judecată CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici