Şeful CJ Harghita: Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR refuză împărţirea teritorială în opt judeţe

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, afirmă că Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR refuză împărţirea administrativ-teritorială a ţării în opt judeţe, pe care el o cataloghează drept "catastrofală", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
11 afișări

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR se alătură apelului organizaţiei din Covasna (UDMR Teritorial "Trei Scaune") şi refuză schimbarea sistemului actual, cu 41 de judeţe, într-unul cu opt judeţe, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritorială a României.

"Noi refuzăm schimbarea sistemului actual cu 41 de judeţe în unul cu opt judeţe. Totodată, atragem atenţia opiniei publice asupra faptului că, potrivit înştiinţărilor eliberate de organele oficiale ale Uniunii Europene, orice fel de restructurare administrativă realizată prea repede scade ritmul utilizării surselor europene. Deci, chiar şi Uniunea Europeană combate iniţiativa partidului majoritar guvernamental, PDL. Sperăm că îşi vor recunoaşte greşeala şi în câteva zile îşi vor retrage propunerea cu cele opt judeţe", se arată în documentul semnat de Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a afirmat că, prin "probabila alipire" a judeţului Braşov la judeţele Harghita-Covasna-Mureş va exista un impact negativ asupra minorităţii maghiare.

"În ceea ce ne priveşte, împărţirea teritorială în opt judeţe ar fi catastrofală, deoarece în prezent fiecare al zecelea judeţ are un conducător maghiar. După reforma Băsescu-Boc, cifra aceasta ar fi zero, deci am fi minoritari nu numai la nivelul ţării, ci şi în cel administrativ. Prin probabila alipire a judeţului Braşov la judeţele Harghita-Covasna-Mureş consecinţele vor avea un impact negativ asupra minorităţii maghiare", a susţinut Borboly Csaba.

În opinia acestuia, reorganizarea administrativă a ţării este o problemă care necesită un guvern cu un sprijin masiv, o concepţie elaborată de comun acord cu experţii şi, cel mai important, stabilirea unui consens în planul opiniei publice.

"Sunt anumite lucruri care ar trebui tratate cu prudenţă şi chibzuire, deoarece, dacă legislaţia instabilă va fi însoţită de o divizare administrativă şi mai instabilă, rezultatul acesteia va fi un haos total" a spus Borboly Csaba.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX ce părere are despre faptul că, potrivit afirmaţiilor secretarului general al PDL, Ioan Oltean, Harghita se va încadra în judeţul care va avea capitala la Braşov, Borboly Csaba a spus: "Nu cred că a sosit timpul pentru astfel de discuţii. Am şi eu vise!".

Preşedintele CJ Harghita a atenţionat că înfiinţarea celor opt regiuni va însemna şi că 32 de oraşe din România îşi vor pierde statutul de reşedinţă de judeţ şi tot ceea ce implică acest lucru.

"Asemenea schimbări se pot introduce nu de la o zi la alta, ci în ani. Din acest punct de vedere, reorganizarea administrativă este o glumă", a concluzionat Borboly Csaba.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Ioan Oltean a anunţat, vineri, că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, precizând că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi.

UDMR Covasna susţine că singura variantă acceptabilă pentru filială este ca Ţinutul Secuiesc să formeze o regiune cu statut special, după modelul Tirolului de Sud, şi spune că se va folosi "de toate mijloacele politice şi de nesupunere civică" pentru a împiedica "desfiinţarea" Ţinutului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici