- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.10.2017, 21:07)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful Comisiei de control a activităţii SRI: Persoanele chemate la audieri vor fi obligate să se prezinte. Vrem să aflăm câte mandate de interceptare s-au făcut după 2005/ Comisia, "deranjată" de răspunsul primit de la SRI în cazul sufrageriei lui Oprea
Preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat, marţi, că Hotărârea nr. 30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de control al SRI va fi modificată astfel încât persoanele chemate la audieri să fie obligate să se prezinte.
Urmărește
1139 afișări
Claudiu Manda, şeful Comisiei de control a activităţii SRI: Persoanele chemate la audieri vor fi obligate să se prezinte
Manda a precizat că această modificare vine în urma sesizării fostului ofiţer SRI, Daniel Dragomir, „care ne solicita să verificăm şi să ne sesizăm noi, să facem o plângere penală la adresa domnului, colegului nostru Cezar Preda, care în spusele domnului Dragomir ar fi încălcat Legea şi Hotărârea Parlamentului nr. 30, prin care a făcut informaţii sau prezentări din lucrările comisiei care ar avea caracter clasificat”.
Preşedintele Comisiei SRI a susţinut că s-a luat decizia, în cadrul Comisiei, de a nu da curs solicitării, dar că s-a hotărât modificarea Hotărârii nr. 30 a Parlamentului şi „mâine sperăm că va fi pe ordinea de zi a Biroului Permanent reunit şi pe ordinea de zi a plenului reunit.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Astfel, una dintre modificări prevede „obligaţia persoanelor care sunt invitate la comisie, să fie obligate să se prezinte, să prezinte Comisiei aspecte pe care considerăm sau consideră că le au de adus înaintea Comisiei noastre”.
„Şi, pornind de la discuţia Dragomir-Preda, am hotărât să modificăm prevederile Hotărârii Parlamentului care stabilea că şedinţele comisiei au caracter de informaţii clasificate şi vom introduce un text în care spunem că toate şedinţele comisiei se desfăşoară cu respespectarea prevederilor Legii 182, Legea informaţiilor clasificate. În sensul că, dacă nu facem referiri la informaţii cu caracter secret, strict secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica, în cadrul comisiei şi sunt lucruri pe care le putem comunica inclusiv public şi înseamnă că, dacă discuţia pe care putem să o avem prin videoconferinţă cu domnul Ghiţă, se poate face atâta timp cât nu va face referire la documente care să fie cu caracter de informaţii clasificate. Aşa că putem să-l audiem prin videoconferinţă exact aşa cum a fost audiat şi la instanţă”, a susţinut Manda.
Totodată, preşedintele Comisiei SRI a punctat că nu s-au propus sancţiuni pentru persoanele care refuză să se prezinte la Comisie, deoarece „nu am considerat oportun”.
O altă modificare ar viza Serviciul Român de Informaţii. „Una dintre ele este că SRI-ul este obligat să răspundă, există un text în care scrie că trebuie să răspundă solicitării Comisiei într-un termen rezonabil, termenul să fie de şapte zile şi, dacă nu este de şapte zile, să răspundă motivat în şapte zile de ce doreşte prelungirea termenului la răspunsurile pe care comisia le adresează”.
De asemenea, o altă modificare „este ca atunci când vom face şi avem deja deplasări în teritoriu, să le facem pe baza hotărârii Comisiei, fără să aşteptăm şedinţele de Birouri Permanente reunite”.
Comisia de control a SRI, nemulţumită de răspunsul Serviciului în cazul sufrageriei lui Oprea
Preşedintele Comisiei de Control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, marţi, că comisia este deranjată de răspunsul primit de la SRI în cazul „Sufrageria”, întrucât nu ar fi justificat caracterul de informaţie clasificată şi ”este anormal ca SRI să nu ştie ce fac ofiţerii săi”.
„Am discutat foarte clar cazul «Sufrageria», am analizat răspunsul care ne-a venit de la SRI, cel de săptămâna trecută, nu înţelegem de ce are caracterul de informaţie clasificată. Săptămâna trecută am făcut adresă, din nou, către SRI, să ne trimită un răspuns declasificat, pentru că vrem să-l punem la dispoziţia Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. Până în acest moment, nu am primit, motiv pentru care am hotărât să transmitem către Comisia alegerilor prezidenţiale din 2009 primul răspuns pe care l-am primit”, a declarat Claudiu Manda.
El a adăugat că este „un răspuns în care ne spune că SRI-ul nici nu a fost la nuntă, nici nu a văzut mireasa, nici apă nu a băut, nici agheasmă, nu ştie nimic, nu are de unde să ştie ce au făcut cadrele de conducere ale SRI. În contextul în care bănuiesc că persoane din conducerea SRI nu se deplasează cu maşini personale, nu s-au deplasat la vreo petrecere, nu neapărat că s-ar fi deplasat într-o acţiune, dar cred că este anormal ca SRI să nu ştie ce fac ofiţerii săi într-o zi sau într-o altă zi. Însă dacă cei de la SRI au considerat că acesta este răspunsul pe care doresc să ni-l trimită, am considerat şi noi că atâta avem răspuns de la ei şi în şapte zile nu au putut să ne trimită acest document nesecret pe care să-l pună la dispoziţia Comisiei. Vă spun că suntem destul de deranjaţi de răspunsul SRI”.
De asemenea, el a susţinut că a analizat şi răspunsurile primite de la STS, ORNISS şi SRI, primele două neavând caracter clasificat.
Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, joi, că SRI a răspuns comisiei cu privire la solicitarea privind reuniunea din preajma alegerilor din 2009 care a avut loc în sufrageria lui Oprea, dar documentul are caracter secret.
„Legat de adresa pe care am solicitat-o celor din conducerea SRI, să ne spună dacă în seara cu sufrageria au fost persoane din conducerea SRI. Am primit un răspuns, dar din păcate scrie că este document secret. O să reluăm discuţiile cu cei din conducerea SRI şi să vedem ce pot să declasifice din acest document ca să putem să punem la dispoziţia Comisiei pentru anchetarea alegerilor din 2009 un răspuns (...) Este un răspuns de o pagină jumătate care face referire la persoane”, spunea preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda.
Comisia SRI a cerut Serviciului, pe 20 septembrie să-i transmită dacă George Maior şi Florian Coldea s-au aflat acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezindenţiale din 2009. „A ajuns la Comisia de control al activităţii SRI un răspuns de la SRI pentru Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 şi am hotărât în plenul comisiei, în unanimitate, să transmitem noi către SRI o solicitare şi să ne spună în cel mai scurt timp posibil dacă persoanele din conducerea SRI, în speţă domnul Coldea şi domnul Maior, s-au aflat în ziua de... data de...la locuinţa pe care toţi o denumim generic sufrageria domnului Oprea. Astăzi vom transmite către SRI această solicitare şi aşteptăm răspunsul de la ea”, a spus Claudiu Manda.
Manda: Vrem să aflăm câte mandate de interceptare pe siguranţă naţională s-au făcut după 2005
omisia de control al SRI va cere Serviciului Român de Informaţii să prezinte câte mandate de interceptare pe siguranţă naţională au fost solicitate începând cu anul 2005, în urma unei sesizări venite din partea unui deputat PSD.
„Am avut o sesizare venită prin avocat de la un actual deputat PSD care ne solicită şi ne sesizează cu o serie de aspecte, dar în mare a vorbit despre cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean de la Argeş, domnul Nicolescu Constantin, care înţelegem că ar fi fost urmărit, interceptat, filat, audiat, şi toate instrumentele de rigoare pentru infracţiuni de corupţie. Din câte ştim, este acuzat de abuz în serviciu”, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de control a SRI, Claudiu Manda.
El a motivat că, astfel, s-a născut din această discuţie ideea de a sesiza de a solicitat Serviciului să precizeze câte mandate pe siguranţă naţională au fost solicitate începând cu anul 2005 de către SRI, câte dintre ele au fost acceptate şi câte respinse.
De asemenea, Manda a precizat că s-a luat decizia, în cadrul Comisiei, de a întreba la Administraţia Penitenciarelor câte persoane au fost în toată această perioadă condamnate pe infracţiuni de terorism, urmând ca solicitarea să fie trimisă miercuri.
El a susţinut că unul dintre colegii săi a spus că în acest moment se mai află doar 13 persoane arestate, în contextul în care acuzaţiile sunt de mii de persoane ascultate.
Citeşte şi: Comisia de control al SRI a primit un document cu privire "la sufrageria lui Oprea" din 2009, dar este SECRET. Manda: Cerem declasificarea
Citeşte şi: Manda, după audierea fostului şef al SRI Alba, Ioan Tarnu: Interceptări abuzive, dosare judecate de apropiaţi ai şefei DNA
Citeşte şi: Manda: Strutinsky a spus Comisiei SRI lucruri pe care le-am auzit în spaţiul public şi la Dragomir
Citeşte şi: Liviu Dragnea a anunţat că Adrian Ţuţuianu va fi înlocuit de Claudiu Manda la preşedinţia Comisiei SRI
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Dragnea, de acord cu revocarea şefului ANCOM, dar nu neagă preluarea postului de către fostul premier Grindeanu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe