- Home
- Politic
- BUCURESTI, (04.09.2015, 10:09)
- Departamentul Social - Mediafax
Şeful Comisiei de Etică Universitatea Bucureşti despre teza de doctorat a lui Oprea: Plagiat
Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, are un verdict tranşant după ce a analizat lucrarea de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind ”copiate integral”, scrie Gândul.
Urmărește
3566 afișări
Şeful Comisiei de Etică Universitatea Bucureşti despre teza de doctorat a lui Oprea: Plagiat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu, contrazice, în nume personal, concluzia Consiliului Naţional de Etică din Ministerul Educaţiei - singurul organism abilitat la nivel naţional pentru soluţionarea acestor sesizări - în cazul tezei de doctorat ”Procedura plângerii prealabile”, susţinute de Gabriel Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
În luna iulie, Comisia pe care Marian Popescu o conduce a decis să se autosesizeze şi să examineze teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, după ce în presă au apărut informaţii privind un posibil plagiat.
”Legea ne-a obligat, cum se întâmplă în cazul demnitarilor, să transmitem autosesizarea la Consiliul Naţional de Etică. Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm”, a declarat Marian Popescu pentru Gândul.
Potrivit acestuia, la Consiliul Naţional de Etică au ajuns atât autosesizarea Comisiei, cât şi o sesizare făcută de o altă persoană, dar având acelaşi obiect, iar Consiliul Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, a dat rapid verdictul: ”Nu se confirmă”.
”Bibliografia consultată a fost bine valorificată de autor în cuprinsul tezei de doctorat, iar în procesul de documentare au fost selectate şi citate din lucrările folosite idei şi informaţii semnificative asupra problematicii analizate; (...) indicarea prin notele de subsol a lucrărilor consultate şi a autorilor acestora se înscrie în cerinţele care trebuie respectate în procesul de elaborare a unei lucrări ştiintifice, cerinţe impuse de dispoziţiile legale în vigoare la data elaborării tezei”, este concluzia Consiliului de Etică.
În acel moment, în lipsa unui temei legal care să îi permită să dea un verdict pe lucrarea unui demnitar, Comisia a renunţat oficial să mai dezbată subiectul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, spune Marian Popescu. Acesta a continuat însă să examineze, pe cont propriu, lucrarea de doctorat a vicepremierului şi vorbeşte, în nume personal, despre concluziile la care a ajuns.
”Trebuia să fac acest lucru, trebuia să merg până la capăt. Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că în lucrarea lui Gabriel Oprea sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, spune Marian Popescu, anunţând că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indică ”o culpă gravă” în ceea ce îl priveşte pe Gabriel Oprea.
El pune sub semnul întrebării activitatea Consiliului Naţional de Etică, arătând că nu există niciun temei legal pentru care acesta ar trebui să examineze lucrările demnitarilor.
Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să cadă în sarcina universităţii care a acordat titlul.
Hotnews a relatat că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, ”Procedura plângerii prealabile”, coordonată de profesorul universitar doctor Ion Neagu, conţine pasaje copiate din alte cărţi şi nu are introducere şi concluzii proprii. Hotnews scria că Oprea a copiat pagini întregi din ”Plângerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicaţiunea la legislaţiunea română” a lui Constantin Turai, publicată în 1938, precum şi o serie de citate din Nicolae Iorga şi Gheorghe Ghibănescu, care în cartea lui Turai se regăsesc marcate şi citate corect de către autor.
Ulterior, Hotnews a semnalat suspiciuni de plagiat în cazul a patru lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, în calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul”. Este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, care este şi secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, şi despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.
După ce la Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a fost depusă sesizare privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, vicepremierul Gabriel Oprea spunea că el este un om corect, iar cel care a făcut plângerea este "principala sursă de zvonuri şi minciuni" îndreptate împotriva sa.
”În legătură cu încercările mai vechi şi mai noi de a pune sub semnul întrebării probitatea mea morală, corectitudinea declaraţiilor de avere şi legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusă la Universitatea Bucureşti privind teza de doctorat, ţin să precizez următoarele: sunt un om corect, am respectat şi respect legile ţării. În privinţa parcursului meu academic, am cerut şi am primit din partea Ministerului Educaţiei, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât şi cel de conducător de doctorat au fost obţinute cu respectarea tuturor normelor legale şi a exigenţelor academice în vigoare la momentul respectiv", susţinea Oprea.
Citește pe www.zf.ro: Când ai ajuns la un salariu de 1.000 de euro pe lună, îţi poţi permite să fii suveranist, naţionalist, anti-Bruxelles, etc.
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Consiliul de Etică: Suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Oprea, neconfirmată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert